СамокоВест

Три от културните събития на община Самоков са включени в Националния календар на Европейската година на културното наследство – Чакърови тържества, Боб Фест-Радуил и Дар от природата в Говедарци

Споделете ни в

Три, от шестте културни събития, с които община Самоков кандидатства за участие в Европейската година на културното наследство са включени в Националния календар на събитията на Европейската година на културното наследство. Това легитимира мероприятията като значими и отговарящи на критериите за включване в календара и им се предоставя за използване логото на Европейската година за културно наследство на всички печатни материали.

Припомняме, че в началото на 2018, Община Самоков кандидатства с шест големи културни събития, от културния си календар. В отговор бе получено потвърждение, че Чакъровите тържества, фолклорният фестивал Дар от природата и Боб Феста, са одобрени и включени в календара от събития, посветени на Европейската година на културното наследство.

 

 

Първите тържества, свързани с Чакър войвода,  на историческата местност край река Искър са организирани през лятото на далечната вече 1975 г.

 

 

 

 

Боб Фест – Радуил бе създаден по инициатива на Георги Божилов-Гебо. Съпругата му Димитрина Божилова продължава традицията.

 

Началото на фолклорния фестивал „Дар от природата“ в село Говедарци е поставено на 5 октомври 2013 година.

 

 

Одобрените предложения ще имат право да ползват логото на инициативата. Така Община Самоков става част от поредица от единствени по рода си прояви за честване на богатото и разнообразно културно наследство на Европа! Целта на Европейската година на културното наследство е да се насърчат повече хора да откриват и изучават културното наследство на Европа, както и да се засили чувството на принадлежност на европейците към общото европейско семейство. През 2018 г акцентите са върху стойността на културното наследство за обществото; приноса му за икономиката и ролята му в европейската културна дипломация.

Европейската година на културното наследство включва инициативи и прояви на европейско, национално, регионално и местно равнище. Логото за визуална идентичност на Европейската година на културното наследство се използва както за националните, така и европейските инициативи и се предоставя само на такива, които са одобрени от комисията, а именно чрез които се допринася за постигането на целите на Европейска година на културното наследство. През 2018 г. ще се проведат хиляди дейности и чествания в цяла Европа. Годината ще заеме място сред успешните европейски инициативи, посветени на културното наследство.