СамокоВест

Три завладяващи, български късометражни филма ще представи сдружение Кинематограф в Хъба

Споделете ни в


На 16 февруари(събота) от 19 часа в Хъб-Самоков ще бъдат прожектирани три български късометражни филма. Инициативата е на сдружение Кинематограф и Хъба. Сдружението е създател на единствения уебсайт в България за представяне на качествено късометражно кино от цял свят. Те са първите, които започнаха поредица от живи събития с прожекции и дискусии в цялата страна. Сдружение Кинематография използва нови интерактивни методи, с които късометражното кино може да учи, вдъхновява и провокира въображението.

Ще бъдат прожектирани филмите „На червено”, „Моята истина” и „Околобългарско”.

Филмът „На червено“ на режисьора Тома Вашаров е завършен през 2016 година. Тогава вероятно никой не е подозирал, че 3 години по-късно лентата ще е носител на над 30 световни фестивални награди, сред които и Sofia Film Fest и Palm Springs. Филмът ни въвежда в малко градче, в което единственият светофар е зациклил на червено. Долавяйки и най-фините вибрации в реакциите на пътниците, които се възмущават от решението на шофьора да чака светофара, „На червено“ носи цяло богатство от добре познатото ни „българско нещо“, с което сме израснали.

„Моята истина” на Стефани Райчева разказва  за сложните, смешни и донякъде тъжни отношения между родители и детето им, в следствие на технологиите. „Околобългарско” на Ванин Нейков е проект, целящ опазването на българщината. Той дава една нова идея за решаване на проблемите на България – лесно приложима от всекиго. В рамките на 40 дни петима младежи обикалят страната с идеята да посетят над 100 населени места и да видят как живеят обикновените хора.

Входът е свободен.