СамокоВест

Традиции и фолклор си дават среща с „Магията на Рила планина“ в курорта Боровец

Споделете ни в

И това лято традиции и фолклор ще оживеят в сърцето на Рила планина. За шеста поредна година в курорта Боровец, който отбеляза своя 120 годишен юбилей, ще си дадат среща българската народна музика, песните и танците, които ще представят най-доброто от най-доброто в съчетание с творби на майстори занаятчии, билкари, художници, скулптори и гостуващи изпълнители. Организатори са Съюзът на хотелиерите и собствениците в курорта Боровец, Община Самоков и „Бороспорт” АД, със съдействието на фолклорен ансамбъл „Самоков” и Клубът на любителите на историческото оръжие „Чакър Войвода” от Самоков.

Изложба на майстори занаятчии, художници, приложници и творци ще пресъздаде живия декор на българските традиции и фолклор. От 10 часа на 30 юни (събота) започва Конкурсът за автентични хора и обреди, сценично разработени и балкански танци.

По обяд предстои най-вкусната част на фестивала. Дуел на майстори готвачи, които ще покажат най-доброто, на което са способни.

А от 20 часа в съботната вечер ще се развихри „Хорото на мегдана”. Вълшебните гласове на Иван Дяков и неговата дъщеря Ивана ще стоплят още повече душите и сърцата на събралите се около огъня. Мистиката на нестинарските танци ще обогати магичната атмосфера на фестивала. Нестинарските танци не са характерни за Самоков и региона, но тайнството на връзката между световете има дълбоки корени в планините на България. Нестинарите вярват, че огънят пречиства, „възкресява“ душата. Той отблъсква злините човешки и лошите духове, лекува болестите, а нещастието се изпарява от сърцата, опрощава греховете на присъстващите.

В неделя, 1 юли, е конкурсът за „Магична питка”, съпътстван от интересна музикално-танцова програма и вкусен курбан за здраве и берекет. А най-сърцатите ще имат възможността да усетят истинската  магия на Рила планина, като изкачат някои от околните върхове, а защо не и короната на Балканите – връх Мусала.

Преживяването обещава да е уникално, неповторимо и запомнящо се за цял живот