СамокоВест

…Тогава защо да казвам Сбогом!…

Споделете ни в

Един неизречен монолог

На Васко – с огромна благодарност

На ЧАК – с преклонение

В човешката комедия, където всеки от нас играе своята роля, има едно ужасно правило – да оцениш истински нещо, едва когато го загубиш. И Васко и ЧАК съм ги оценил много отдавна. Но сега оцених не човека и художника, а себе си, чрез онова, което съм получил и от двамата. Дадох си сметка, че това до голяма степен е било подсъзнателно, защото никога не съм анализирал нашите отношения. Те не бяха приятелство, а нещо твърде рядко и затова много по-значимо – съмишленичество. Независимо, че пътищата ни бяха в различни изкуства, часовете, прекарани в неговото „ателие“, понякога до среднощ, са едно от най-хубавите неща, които са ми се случвали. Там не се говореше много, по-често се мълчеше, защото гледахме новите му картини, които вадеше като от вълшебен сандък. От него се научих, че картината е и тишина, в която най-добре можеш да чуеш гласа на художника, притаения шепот на душата му. Имам някои от най-ранните му неща и с очите си виждах как през годините все по-дръзко и категорично пред мен застава много талантлив и много зрял Художник. Художникът ЧАК!

Абсолютно самобитен, дълбоко въздействащ с якия си български корен, с едно трепетно отношение към всичко, което рисува. И това бяха не толкова картини, а невероятно красиви песни в багри, рисунък, композиция и поезия, която си е само негова. От което се научих на фанатизъм в изкуството – само тук тази дума не звучи грозно, а респектиращо. Не може да има стойностно изкуство без него. Беше отдавна разбрал своето призвание и нищо не бе в състояние да го отклони от него. Но сега знам, че зад тази твърда като скала непоколебимост, е стояла една дълбоко стаена драма – драмата на самотата. Сред хорската пустиня, заобиколен от равнодушие, неразбиране и непризнаване, може да стигнеш и до призрака на самоубийството. Големият късмет на Васко бяха Цветанка и децата му. Късмет и опора. Ще кажете Васил Чакъров е признат художник. Но знае ли някой цената на това признание?! Той беше горд човек и само в редки минути на откровение разбирах какво стои зад скъпернически отронените думи. Пак от него научих да вървя срещу течението, да мълча и да стискам зъби, когато черни котки драскат по душата ти.

Не познавам друг човек, който така да се радва на чуждия талант и успехи. Към картините на други художници от неговата колекция се отнасяше с някаква особена родителска любов и с почти детски възторг. А как говореше за своите богове – Майстора, Константин Щъркелов, Иван Милев и още толкова много. Зад купищата папки с критични материали, събирани и подредени с почти нечовешки педантизъм, се крият десетки потенциални дисертации върху историята на българската живопис. Изключителната му памет го правеше енциклопедия на българската и световна поезия, за което би му завидял всеки филолог.

А чувството му за хумор – елинпелиновско, шопско, „под мустак“. Шаржовете му поразяваха със снайперска точност, с която виждаше най-характерното у героите си, изумителен рисунък, който не се учи в никаква Академия. Невъзможно бе да му се обидиш, защото в тях няма жлъч и желание за подигравка. Те бяха като негова емблема – магарешки бодил, който боде, но и цъфти с ярки цветове, а и лекува.

Беше и талантлив театрал. Но всичките ми напъни да го „съблазня“ със сценографски проект за някоя от моите постановки се разбиваха в железен отказ.

В неговата „светая светих“, малката стая, чиито стени и даже таван са покрити с надписи, пожелания, сентенции, виси една празна рамка. Тя сякаш чака своята картина – онази, съвършената, мечтаната, недостижимата.

 

…Васко си отиде, но ЧАК един ден ще се завърне и толкова чаканата картина ще отиде на своето място… Тогава защо да казвам „сбогом“?

Любомир Малинов, филолог, театрален режисьор

 

One thought on “…Тогава защо да казвам Сбогом!…

  1. „В човешката комедия, където всеки от нас играе своята роля, има едно ужасно правило – да оцениш истински нещо, едва когато го загубиш.“ Да, това важи за много неща, но е особено валидно за художниците,където малцина са признати приживе. Това го казах преди години в рамките на шегата и на моя роднина – Ели Белстойнева. За съжаление е така!

Comments are closed.