СамокоВест

„ТК-Холд“ изкупи акции за 3,4 млн.лв. и стана мажоритарен собственик на „Рилски лен“

 Breaking News

„ТК-Холд“ изкупи акции за 3,4 млн.лв. и стана мажоритарен собственик на „Рилски лен“

„ТК-Холд“ изкупи акции за 3,4 млн.лв. и стана мажоритарен собственик на „Рилски лен“
септември 01
15:34 2017

„ТК-Холд“ е закупил 70% от капитала на „Рилски лен“ през фондовата борса и така вече е мажоритарен собственик на текстилната компания с над 90% дял. Това става ясно от съобщение от 8 август до инвеститорите, каквото задължение има при всяка голяма акционерна промяна в публично дружество. Продавач на пакета от 309 190 акции е „Риленатекс“ като за тях холдингът е платил по 11 лв. за брой, или общо 3.4 млн. лв. Преди това сделки с акциите на дружеството не е имало от години.

На 10 август новият мажоритарен собственик е отправил и търгово предложение към акционерите на „Рилски лен“ за останалите 8.27% от капитала на дружеството. Става въпрос за 36 534 акции, които „ТК-Холд“ предлага да купи също по 11 лв. Предстои Комисията за финансов надзор да се произнесе по предложението, а след него „ТК-Холд“ възнамерява да отпише „Рилски лен“ от регистъра на публичните дружества.

Цената изглежда висока като за малка компания с около половин милион лева оборот и хронично на загуба. Възможно обяснение е, че се търси по-скоро социален ефект за запазване на предприятието – купувачът „ТК-Холд“ е наследник на бившия приватизационен фонд „Труд и капитал“ основан от КНСБ. В „Рилски лен“ работят 25 души. Дружеството продавач е свързано с мениджмънта на холдинга – допреди няколко месеца „Риленатекс“ е управлявано от изпълнителния директор на „ТК-Холд“ и „Рилски лен“ Иван Ревалски.

Без големи очаквания

Стратегията на „ТК-Холд“ за самоковския производител на прежди и тъкани включва ясно разграничаване на двете основни направления за производство и продажби – вътрешен и външен пазар. „Рилски лен“, което е наследник на едноименното държавно предприятие от социализма, ще продължи да търси крайни клиенти за продукцията си на вътрешния пазар, включително и чрез интернет магазин, става ясно от намеренията на търговия предложител. Очакванията са за слаб ръст на пазара на текстилни изделия в страната, който е силно доминиран от стоки, произведени в Китай и Пакистан. Конкурентното предимство на „Рилски лен“ е, че може да реагира за относително кратко време и да задоволи специфични изисквания, смята мажоритарният собственик. На външния пазар ориентацията на дружеството ще е сходна, но в по-простите изделия, като компанията отново залага на кратките срокове на доставка.

Според намеренията на търговия предложител „Рилски лен“ ще се развива и в друго направление – ще използва наличната материална база като малък логистичен център за различни производители и търговци и ще продължи да създава условия за наематели. Стратегическите планове нямат конкретно определени времеви фази, става ясно от уведомлението. Очакванията са, че в предстоящите пет – осем години „Рилски лен“ ще запази пазарния си дял на българския пазар без съществена промяна в приходите от него. След 2022 г. усилията ще бъдат насочени към усвояването на нови технологии и производства, които да бъдат източници на по-високи приходи.

В уведомлението си „ТК-Холд“ заявява, че не смята да преобразува или прекратява „Рилски лен“, нито промени в капитала на дружеството в срок от една година от сключването на сделката. Не се предвиждат и промени в основната дейност на „Рилски лен“, нито в управлението му. Единствените промени в числеността на персонала и трудовите договори на служителите на „Рилски лен“ са свързани със степента на натовареност на дружеството и възможностите му да изпълнява получените поръчки.

Китайската инвазия

Приходите от продажби на „Рилски лен“ за 2016 г. леко спадат от 525 на 506 хил. лв., като обаче и загубата е ограничена от 279 до 50 хил. За първото шестмесечие на тази година тенденцията се запазва и приходите достигат 213 хил. лв., след като за същия период на миналата година са били 273 хил. лв. Компанията продължава да трупа загуба – 60 хил. лв. от януари до юни т.г. срещу 14 хил. лв. за същия период на 2016 г.

Според последния годишен отчет за дейността фирмата изпитва затруднения най-вече заради китайската инвазия, довела до постепенно стесняване на пазара на текстил на българските производители. За тежкото състояние на предприятието влияние оказва и остарелият машинен парк, става ясно от отчета. Според него последните нови машини в предприятието са от 1990 г. Сградите, строени през 50-те и 60-те години на миналия век, са в доста лошо състояние. Климатичната инсталация не работи още от времето на социализма, пише още в отчета. Налице е проблем и с осигуряването на суровина – лен в България не се отглежда вече 20 години, а през 2006 г. беше затворено и последното предприятие за първична преработка на лен във Велинград. Много тежко и положението и с кадрите. Специалист с висше текстилно образование не е постъпвал в „Рилски лен“ от десетина години. Не е по-добро положението и със средните специалисти. На практика някогашното текстилно училище вече не съществува, отбелязва докладът. Поради намаления обем на поръчките през четвъртото тримесечие в дружеството се наложило и съкращаване на част от персонала.

Източник: www.capital.bg 

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Браво на будните наши съграждани, решили да атакуват грабителската политика на управниците ни! Това,че сега...

Между другото, изпратих на Самоковест прекрасна статия за т.н. язовир Яденица за да я публикува,...

В края на 1979г. руснаците взривиха много мощна подземна ядрена бомба близо до иранската граница,...