СамокоВест

С брадви срещу промените в Закона за горите

Споделете ни в

Коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България” организира поредния протест срещу промените в Закона за горите. Той ще се проведе на 10 април (вторник) от 19 часа. Протестното шествие ще тръгне от площада пред Министерския съвет. Природозащитниците ще носят символични брадви, като 240 от тях ще бъдат оставени пред Народното събрание, за да могат депутатите да направят своя избор. Или да спомогнат за унищожението на българските гори като гласуват промените в закона за горите, или да използват брадвите, за да пресекат корупционните схеми до които водят промените. Пред същия избор ще бъде изправен и министър председателят Бойко Борисов, който ще получи своята брадва още в 10 часа сутринта.

Поправките в Закона за горите, които бяха приети на второ четене в земеделската комисия, ще увеличат застрояването и изсичането на горите и ще създадат условия за нерегламентирана държавна помощ за определени фирми. Според лидера на СДС Мартин Димитров, с новия закон ГЕРБ отвори вратите за тежка корупция в управлението на горите, а промените между първо и второ четене значително са влошили нещата.

Компетентен и точен анализ на рисковете, до които водят поправките в закона за горите прави бившият директор на парк „Витоша“ – Тома Белев. Белев e един от най-ярките противници на безразборното унищожаване на българската природа и се противопоставяше на плановете на Цеко Минев и компания да бетонират планината, преди да бъде отстранен с поредния скалъпен конкурс.

Според него, на второ четене в комисията по земеделието и горите са включени огромно количество нови текстове. Става дума за членове от закона, които не са разглеждани на първо четене, и промени, които не са били включени в предложението на Министерския съвет. Съгласно приетите от комисията изменения, българските гори ще могат да бъдат застроявани, без да се извършва промяна на предназначението им. Ще бъдат разрешени огромен кръг от дейности, като в същото време тези участъци ще продължат да се водят горска територия. Тома Белев напомня, че подобна промяна е приета и за застрояването на земеделските земи. Докато досега в тях без промяна на предназначението можеха да се строят само постройки за нуждите на селското стопанство, промяната на два члена – един в Закона за горите и един в Закона за опазване на земеделските земи – ще даде възможност там да се строи почти всичко.

Друг сериозен проблем според природозащитниците идва от промяната в закона, която дава възможност горите до 2 хектара да се стопанисват без планови програми. Това ще доведе до бързо изсичане на частните гори, особено в полупланинските райони. Подобен текст съществуваше в стария закон за горите и доведе до изсичане на големи горски участъци. Това наложи отмяната й, съгласно направените през 2005 г. изменения  в нормативната уредба.

Приетите от комисията промени ще доведат и до унищожаване на крайречните гори, които са изключително ценни от биологична гледна точка и са части от мрежата „Натура 2000“, според Тома Белев. С новите промени се обявява, че те вече не са гори и ще могат да бъдат изсичани, без да са необходими каквито и да било разрешения. Между първо и второ четене беше внесена и поправка, даваща възможност държавните гори да се стопанистват над прираста им. Философията в българското горско стопанство през последните 120 години е горският ресурс никога да не се използва в количества, надхвърлящи прираста му. С промените в закона за горите се въвежда възможността държавата да ползва до два пъти прираста на горите, или до 150% от това, което гората произвежда  ще може да бъде консумирано. Това неминуемо ще доведе до загуба на дървесина и ще наруши възпроизводството на горите.

В своя коментар на промените в закона Тома Белев посочва, че между първото и второто четене са били внесени и две промени, водещи до нарушаване на интересите на частните собственици на имоти. Първата от тях позволява ловностопански съоръжения в държавните ловни стопанства, които стопанисват и частни гори, да бъдат застроявани без да се търси съгласието на собственика. Втората от тези промени дава възможност на държавните горски предприятия, които стопанисват държавните гори, да влизат в спорни имоти – места, където държавата и частни лица спорят за собственост.

Срещу поправките в Зкона за горите се обявиха и представители на дърводобивния и дървпреработвателния бизнес. Според тях промените облагодетелстват само отделни големи компании.

От друга страна юристи доброволци от групата „Зелените адвокати“ изтъкват, че промените в закона са в разрез със законодателството на ЕС и в частност с принципа за свободната конкуренция. По досегашния закон право на строеж, право на ползване или наем на държавна земя от горския фонд се предоставяше само за точно определени цели и само за лица, които имат нестопанска дейност, а не на стопански субекти. С промените се открива широка възможност това право да се предоставя на всякакави търговски дружества, които целят печалба и я разпределят на акционерите си, алармират правистите.

Като цяло новият Закон за горите обслужва олигархо-мафиотските структури. Лобитата около близкия до властта Цеко Минев и депутата от ГЕРБ Емил Димитров целенасочено прокарват промени в нормативната уредба, които им гарантират възможността да сложат ръка на природните ресурси на страната и дългосрочно да се облатодетелстват от тях. Създаването на частните ловни полета и предстоящата колосална смяна на собствеността на общонационалните ни гори, ще доведе до лишаването на обществото от един от последните неразграбени ресурси, до трайно съсипване на природните ни богатства за корпоративни интереси на шепа мутро-олигарси, както и до сериозна опасност от санкции срещу България, по отношение на спазването на няколко конвенции на ЕС за опазване на природната среда.

Затова природозащитниците призовавт всички, които милеят за опазване на националното ни богатство, да се включат в протестното шествие.