СамокоВест

Съюзът на съдиите определи избора на главен прокурор като противоконституционен

Споделете ни в

Съюзът на съдиите в България иска проверка на указа за назначението на Сотир Цацаров за главен прокурор. Изборът и назначаването са извършени в нарушение на конституцията и затова указът на президента подлежи на проверка за съответствието му с върховния закон, посочват от организацията.

На 20 декември ВСС изслуша тримата кандидати за главен прокурор – Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов. След това с 18 гласа избра Цацаров за главен прокурор. Вотът на 24-те членове на ВСС с право на глас показва, че със сигурност четирима от тях не са подкрепили кандидатите, които самите те са издигнали. Скандално е, че министърът на правосъдието Диана Ковачева, която председателства ВСС, но няма право на глас, не даде възможност да се проведе гласуване за останалите двама кандидати – Борислав Сарафов и Галина Тонева. Всеки от тях бе издигнат от по петима членове на съвета. Хората, които не подкрепиха Цацаров на първия тур, обаче, бяха едва шестима.
„На 20.12.2012 г. станахме свидетели на безпрецедентна намеса на член на правителството при избора на висш орган на съдебната власт. Този акт опорочи процедурата за избор на главен прокурор на Република България, тъй като ВСС направи конкретно предложение на президента за назначаване на главен прокурор, въпреки допуснатото нарушение на конституцията. Недопустимото вмешателство на министъра на правосъдието в процедурата по гласуването на тримата кандидати за главен прокурор се случва непосредствено след публикуване на проекторезолюцията на наблюдателя на ПАСЕ, която ще бъде приета на пленарната среща в Страсбург на 21-25.01.2013 г.“, се посочва в позицията на ССБ, официално оповестена днес. Според конституцията и закона за съдебната власт всички допуснати кандидати трябва да бъдат подложени на тайно гласуване и ако никой не получи две трети от гласовете на Висшия съдебен съвет, тогава първите двама, получили най-много гласове, трябва да бъдат подложени на второ тайно гласуване. „Тайното гласуване на един кандидат съответства на изискванията на основния закон, само когато той е единственият, допуснат от ВСС до участие в процедурата по предложение за назначаване на нов главен прокурор на Република България „- коментират съдиите. Затова Съюзът на съдиите в България призова Конституционният съд да се произнесе по избора на нов главен прокурор.

„Съдийската общност не може да остане безучастна при публичното погазване на конституцията на държавата. Дори когато не разполагаме с правомощия да попречим на потъпкването, службата ни за утвърждаване на върховенството на закона не допуска да бъдем мълчаливи наблюдатели“, се заявява в позицията.