СамокоВест

Състоянието на яз. „Бели Искър“ е неизправно. ДАМТН с предписание за рехабилитация на язовирната стена

Споделете ни в

След като гражданският инициативен комитет сезира Върховна административна прокуратура за тревожното състояние на яз. „Бели Искър“, прокуратурата направи проверка на 4350 язовира в цялата страна. От тях 81 са в предаварийно състояние, за които са издадени предписания за незабавното им изпразване. „Бели Искър“ не е сред тях.

Проверката обаче е установила, че състоянието му е неизправно и следва да се предприемат незабавни укрепителни действия.

Спор между държавата и общината за собствеността на язовира възпрепятства ремонта на опасното водно съоръжение. Язовирът е публично-държавна собственост от 2010 година. Но повече от 6 години  не са предприети действия от областния управител на София за издаване на акт за публично-държавна собственост. По този начин сега Столичната община, Софийска вода, областният управител и премиерът не са отговорни да стопанисват съоръжението.

Всеки ден язовир Бели Искър осигурява питейна вода за близо 20% от населението на София и цял Самоков. Стената му е най-голямата на целия Балкански полуостров. Основите й полагат италиански инженери през 1939 година, германци продължават строителството. Руснаци го довършват и откриват през 1945 година.

В края на миналия век „Софийска вода“ АД, която управлява язовира, взема решение за започване ремонтни работи за укрепване на язовирната стена. През 2002 година е направен първият етап на ремонтите – спиране на течовете. През 2003-2004г. трябва да започне вторият етап на ремонта, но и до днес това не се случва. По тази причина от 2004 година насам язовирът работи на „авариен режим“.

На 18 януари 2016 година от ВАП разпореждат на областния управител на София да предприеме всички изискуеми действия по издаването на акта за публично-държавна собственост. Когато и да се случи това, договорът за концесия остава валиден.

В изпълнение на разпорежданията на Върховна административна прокуратура, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е предприела серия от мерки, свързани с язовир „Бели Искър“. Дадено е предписание съоръжението да работи постоянно с 1 млн. кубични метра свободен обем. Общият обем на съоръжението е около 14 млн. куб. метра. Инициирано е и създаването на работна група между всички ангажирани институции – Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на вътрешните работи, Областна администрация София, община Самоков, Столична община и др. Проведен е и експертен научен съвет с представители на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“. Всички проучвания потвърждават, че трябва да се предприемат ремонтни дейности на съоръжението. ДАМТН е изготвила предписание за стартиране в тримесечен срок на процедура по инженерингови дейности за извършване на рехабилитация на язовирната стена.

Други доста опасни язовири са „Карбинци“ в община Димово, „Манастирски дол“, язовирът в община Криводол, водоемът в община Троян, язовирът  „Вълчи дол“, както и „Иваново“.

От прокуратурата посочват, че масово не се изпълняват указанията за безопасност. Често се пропускат и техническите обследвания. Най-често проблемите са свързани с техническата безопасност. Друг чест проблем е фактът, че много язовирни стени и съоръжения към тях с неизяснена собственост, което прави стопанисването им под въпрос.