СамокоВест

Съкратените миньори от „Бобов дол“ остават без обезщетения – протестите продължават

 Breaking News

Съкратените миньори от „Бобов дол“ остават без обезщетения – протестите продължават

Съкратените миньори от „Бобов дол“ остават без обезщетения – протестите продължават
януари 19
17:46 2017

Продължава протестът на съкратените от Мини „Открит въгледобив“ в Бобов дол. Недоволните блокираха пътя за миньорския град, преди входа му, в знак на несъгласие с предложението на ръководството на мината. По-късно се преместиха и затвориха пътя към ТЕЦ-а, съобщава БНТ

В момента са спрени около десетина камиони, превозващи въглища от мината за топлоцентралата. Миньорите казаха, че блокадата ще продължи още половин час. Утре в 10.00 часа протестите продължават отново.

По-рано днес съкратените миньори започнаха протеста си пред централата на мината в Бобов дол. Два часа по-късно, за да говори с тях дойде новият изпълнителен директор Харалампи Златанов. Той заяви, че до края на следващата седмица ще има готов погасителен план, чрез който мината ще се разплати на бившите си служители. Това, което не ви е изплатено, ще бъде платено в срок от шест месеца, каза Златанов, но думите му бяха посрещнати с освирквания. Златанов допълни, че за септември ваучерите за храна ще бъдат получени до средата на следващата седмица.

Пред БТА Харалампи Златанов заяви, че е взето решение рудник „Бабино“ при мини „Открит въгледобив“ да прекрати дейността си, заради лошото финансово състояние на рудника. В момента се работи по демонтажа на машини и съоръжения, но не се работи по откриването на нов участък, както беше решено след предишните миньорски протести, уточни Златанов. Той посочи, че ще бъдат съкратени по-малко от 400 души, защото на много от тези, които трябва да се освободят, предстои пенсиониране.

Златанов допълни, че масовото съкращение в мините е било през декември, затова и сега има големи суми за плащане на обезщетения. За ноември на работниците се дължат около 63 хил. лв.

„Дружеството не може да ги поеме и затова искаме разсрочено плащане, но не можем да постигнем споразумение“, каза още Златанов. Според синдикатите отказът на работодателя да изплаща дължимите обезщетения обрича работниците, заедно с техните семейства, на глад и мизерия.
Както БТА съобщи, около стотина бивши работници на мините започнаха днес протест, заради неизплатени стари заплати, неизплащане на стари ваучери за храна и обезщетения при съкращение.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Абе хора, не разбрахте ли кой е ръководният принцип на работа на местите измамници обсебили...

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...