СамокоВест

Съдът установи: Кметът Георгиев е нарушил закона при назначаване директор на Общинско лесничейство-Самоков

Споделете ни в

vladimir georgievСъс свое решение от 27.01.2016 г. Самоковският районен съд прогласи за недействителен трудовия договор между кмета на общината Владимир Георгиев и Мартин Иванов, с който последният е назначен за директор на Общинско лесничейство-Самоков. В заключенията си съдът установява, че трудовият договор е недействителен по обективни причини – противоречие със закона. Страните са го сключили за заемане от ответника /Мартин Илиев – бел. на ред./ на длъжност, за която той не притежава квалификацията, изискуема от закона – се посочва в решението на съда.
Магистратите осъдиха Община Самоков, представлявана от кмета Владимир Георгиев и Мартин Иванов да заплатят съдебните разноски по делото в размер на 300 лева.
Независимо от водения съдебен спор по незаконното назначение на Мартин Илиев, в по-нататъшните си действия кметът продължи да гази правните норми, което му става практика.
Каква е хронологията:
Кметът Владимир Георгиев възлага управлението на Общинско лесничейство на Георги Чапкънски, по силата на срочен трудов договор. Но, според запознати, последствие договорът е променен в безсрочен. Така сключеният договор отново противоречи на закона, който постановява, че управлението на горските територии – общинска собственост, се определя от Общинския съвет. А съгласно решение № 1217 от 06.02.2014 г. на самоковските общинари, което продължава да е в сила и към днешна дата, директорът на Лесничейството следва да се назначи чрез конкурс.
По все още неясни мотиви, в средата на месец януари на настоящата година инж. Чапкънски подаде оставка и трудовият договор, какъвто и да е бил той, е прекратен.
На 20.01.2016 г. кметът Георгиев постави на директорския стол на Общинско лесничейство-Самоков Владимир Малинов, отново погазвайки решението на Общинския съвет и законовите разпоредби.
Както СамокоВест писа, незаконното назначение на Мартин Илиев блокира дърводобива в общинските гори, в това число и санитарната сеч, след като Районна дирекция по горите- София обезсили издадените разрешителни за сеч. В резултат – единствената доходоносна дейност на Лесничейството остана замразена за месеци наред. Какви са щетите за Общинско лесничейство, респективно за общинската хазна, и за дърводобивните фирми все още са скрити от гражданите на Общината, които са истинският собственик на общинските гори.
До какви правни последици ще доведе поредното закононарушение на кмета Георгиев и какви още разходи ще платят самоковските данъкоплатци, времето ще покаже. Ние настояваме кметът Владимир Георгиев да огласи какъв е размерът на щетата от незаконното назначение на Мартин Илиев, в резултат на обезсилването на разрешителните за сеч.