СамокоВест

Съдът отложи делото за карловската „Куршум джамия“ – протести в защита на джамията и срещу избора на Бат’ Сали пред Съдебната палата

Споделете ни в

sali protest dupnica kiustendilСофийски апелативен съд отложи делото за „Куршум джамия“ за 6 февруари. Делото е за правоприемство между двете мюсюлмански настоятелства, които претендират за собствеността на над близо 90 имота, искани от Мюфтийството. Съдът трябва да реши дали сегашното настоятелство е легитимно, което се оспорва от бившия мюфтия Недим Генджев. Генджев от години оспорва законността на избора на настоящия главен мюфтия Мустафа Хаджи, състоял се през 2011 година и твърди, че има правомощия на Главен мюфтия от редовно проведената конференция през 2009 г.
Именно това оспорване спря делата за вакъфските имоти в редица български градове. Сред тях са Кюстендил, Карлово, Самоков, Гоце Делчев, Стара Загора, Враца и…и….и.
Спорните имоти в момента са собственост на държавата, или на съответната община.
Междувременно, протестите в София срещу претенцията на Главно мюфтийство върху собствеността на така наречените вакъфски имоти и срещу избора на Бат’ Сали за депутат се сляха пред Съдебната палата. Водачи на протестите бяха кметовете на двете общини д-р Емил Кабаиванов и Петър Паунов. Протестиращите заявиха, че в България е практика такива дела да се проточват с години, макар да има ясни аргументи и факти. Според тях за пореден път българският съд не даде добър сигнал пред обществото, защото това дело е с изяснена фактология и протакането му е необосновано. Те скандираха „Долу ДПС” и обвиниха партията, че действията й са антибългарски. Сред множеството бяха издигнати лозунги, които гласят: „Уважаеми съдии, пазете историята на родината си“, “ Пазим историята си! Пазим България!“, „Местан рече: Кюстендил като не искат халифат, ще им туря ром за депутат“, както и „Тук не е град на бат Сали“.
Пред Съдебната палата се събираше и подписка срещу „Налагането на хора като Бат’ Сали за депутати без необходимия брой гласове“. Чрез нея се цели недоволните от това назначение да демонстрират несъгласието си. Според инициаторите, около 10 000 софиянци са се подписали против влизането на Александър Методиев в парламента. Такава подписка е инициирана и в Кюстендил, Дупница и Благоевград.
Протестиращите са категорични, че ще продължат да устояват исканията си и ще продължат с протестите. Протестно шествие от пл.“Македония“ в гр. София за блокиране на централата на Движение за права и свободи се организира в понеделник, 27.10.2014г., в 11,30 часа, с цел недопускането на полагането на клетва на Александър Методиев – Бат’ Сали като депутат от 10-ти МИР. Шествието ще продължи към Народно събрание за внасяне на искане за промяна на избирателната система с нова, изключваща налагането на хора като Бат’ Сали за депутат с незначителен брой гласове в определен избирателен район.