СамокоВест

Супер Луна и метеоритен дъжд ще има на Гергьовден

Споделете ни в

На 5 май в северна Америка, а на 6 май в Европа, Близкия Изток, Азия и Африка Луната ще се вижда най-близкото до Земята и в най-голямо пълнолуние за годината. На „астрономически“ език това се нарича перигей – най-близката до центъра на Земята точка от орбитата на небесно тяло.

Спътникът ще бъде на само 356 955 км от Земята. Това е и най-близката среща между планетата и Луната от 19 март 2011 насам, когато разстоянието е било с 380 км по-малко от тази година. Всяка година има един ден, в който перигея на Луната и пълнолунието съвпадат, за Европа това ще е 6 май. Пълнолунието ще е в 05:35 часа сутринта в неделя. Следващата супер луна ще е на 23 юни 2013г.

В по-далечно бъдеще, Супер Луната ще бъде още по-близо до Земята на 14 ноември 2016 (356 509 км). Най-близкия перигей за 21 век се очаква на 6 декември 2052 година, когато Луната ще е на 356 421 км от Земята.

Като всяко пълнолуние и това ще предизвика по-големи приливи и отливи. Всеки месец при пълнолуние Луната, Земята и Слънцето се подреждат в една линия, а Земята е по средата, което създава високи приливни вълни и ниски отливи. Рядко вълните предизвикат наводнения, но пролетните бури в комбинация с приливите, причинени от Супер Луната, имат този потенциал. На повечето места лунната гравитация в перигей вдига приливите само с няколко сантиметра. Местният релеф може да засили ефекта до около 15 см, което не е чак причина за безпокойство от наводнение.

Супер Луната ще се вижда през цялата нощ – от здрач до зори. За да видите Супер Луната в пълния й блясък, погледнете я точно след като е изгряла или преди да залезе, когато е най-близо до хоризонта. Тогава можете да я видите над дървета или над сгради – ефект, който създава оптична илюзия и тя изглежда още по-голяма, отколкото е в действителност. Въпреки суеверията Супер Луната не предизвиква бедствия.

Срещу Гергьовден ще има и метеоритен дъжд. На 5 и 6 май над Земята ще се изсипе метеоритен дъжд, съобщиха от НАСА. В тези дни Земята попада в метеоритния поток Ета Аквариди, който е образуван от останки на кометата Галатея.

Звездопадът трябва да се наблюдава в съзвездието Водолей като светещи тънки чертички.