СамокоВест

Супер измамата „Супер Боровец” лъсна като тиган на месечина – плачете самоковци!

 Breaking News

Супер измамата „Супер Боровец” лъсна като тиган на месечина – плачете самоковци!

Супер измамата „Супер Боровец” лъсна като тиган на месечина – плачете самоковци!
юни 27
18:59 2013

super borovecСлед десет години лъжи и измами най-сетна на заседанието на Общински съвет Самоков истината, че „Рила-Самоков 2004” АД никога не е имало намерения да инвестира в каквото и да било, и че единствената му цел е била да източи капиталите на дружеството чрез свързани лица беше казана ясно, открито и на висок глас. Въпросът е защо едва сега, госпожи и господа общински съветници? Когато близо 20 000 000 лева изчезнаха от финансовите активи на „Рила-Самоков 2004” АД и потънаха в личните сметки на неизвестно колко и кои свързани с далаверата нашенски и чужди играчи. Защо едва сега се втурнахте демонстративно да защитавате общинските интереси, когато вече те безвъзвратно са предадени? А по-голямата част от вас са общински съветници вече няколко мандата. До 2011 година, до последните местни избори, наши избраници и довереници бяха и новите представители на общината в дружеството Георги Димитров – икономист и Екатерина Вададжийска – адвокат. Защо едва сега леете крокодилски сълзи, когато източените 20 000 000 лева не могат да бъдат възстановени по никакъв начин?

На днешното заседание на Общински съвет Самоков, с три месечно закъснение, беше разгледан финансовия отчет на „Рила-Самоков 2004” АД за 2012 година. Отчетът представи Павлина Калчева от фирма „Хроника„ ООД, обслужваща счетоводно дружеството. От доклада стана ясно, че отпуснатият през 2009 година кредит на „Транс Болкан Инвестмънт  Лимитид” в размер на 7 000 000 евро, или 14 000 000 лева, който ведно с лихвите към днешна дата възлиза на близо 20 000 000 лева няма да бъде върнат, тъй като кредитополучателят е неплатежоспособен и по всяка вероятност ще влезе в процедура по ликвидация. ТБИЛ е една от метаморфозите на един от основните акционери в „Рила-Самоков 2004” АД – Георги Крумов и неговия „Икуест”, и така и не стана ясно какъв е правният й статут. При това заемът от милиони левове е даден без каквото и да било обезпечение. Договорът за кредита е подписан от изпълнителните директори Ал Харуси, представител на Оманския държавен фонд и Георги Крумов – на „Икуест”. По това време скандално известният Георги Крумов представлява и дружеството „Транс Болкан Инвестмънт  Лимитид” , получило кредита. Схема за източване капитали от дружества с държавно и общинско участие чрез свързани лица като по учебник. Договорът е сключен и при нарушение изискванията на устава на „Рила-Самоков 2004” АД, според който кредити по-големи от 500 000 лева следва да се отпускат само по изрично решение на Съвета на директорите. В случая такова решение няма!

На заседанието на общинския съвет присъстваше и Теро Пекка Халмаро изпълнителен директор клас „Б” в дружеството. Но той не даде нито един смислен отговор на зададените му многобройни въпроси. Още по-малко обясни защо до момента не е направено нищо и ще се предприемат ли някакви действия „Рила-Самоков 2004” АД да си върне парите по кредита.

Независимо от всички нарушения бившият кмет Ангел Николов, Бог да се смили над душата му за щетите, които нанесе на Самоковска община, като представител на общината в „Рила-Самоков 2004” АД лично е подписал решението за освобождаване на Георги Крумов от отговорност. „Да ти умре конят”, както се казва на жаргон. През цялото това време другите баш общинари, натоварени с отговорността да защитават общинските интереси – Юри Бодуров, който отгоре на всичко е бил председател на Съвета на директорите и Евелина Перфанова не довеждат до знанието на Общински съвет Самоков никаква информация за дадения кредит, за реда и начина на отпускането му, за нарушенията на устава на дружеството и на подписаното споразумение между основните акционери. Но, както СамокоВест писа в публикацията си „Общински служители получават незаконно пари от фирми” за двете години, в които са представлявали общината двамата са получили солидни суми от „Рила-Самоков 2004”, независимо че като държавни служители нямат право на възнаграждение съгласно чл.7 ал. 3 от Закона на държавния служител. Точната сума, с която са се обогатили общинските чиновници все още никой официално не е обявил, но в коридорите на властта упорито се говори, че надхвърля 50 000 лева.

В крайна сметка милионите ги няма, а както стана ясно от разискванията на днешното заседание на Общински съвет Самоков и от докладните на Георги Димитров и Екатерина Вададжийска за състоянието на „Рила-Самоков 2004”, няма никакви гаранции, че изпълнителните директори на дружеството няма да продадат еднолично и 2 000 декара общински земи, внесени в дружеството като апортна вноска. Междувременно останалите основни акционери продадоха акциите си с милиони левове печалба. Според твърдение на същия този Теро Пекка Халмаро, направено пред предишния състав на Общински съвет Самоков, “Главболгарстрой” е продал акциите си, същите, дето Симеон Пешов ги купи по-рано от Весела Кюлева, за 165 000 000 евро. Със сделката Пешов и империята му Главболгарствой са реализирали печалба от 150 милиона евро без всякакви разходи, понеже за всичките тези години нищо по проекта не е правено, а акциите нито вода, нито хляб искат. Най-малкото, което „Икуест” и вездесъщият Георги Крумов гушнаха от „Рила-Самоков 2004” са 20-те милиона лева от кредита. Каква е далаверата от джиросаните акции тепърва предстои да се разбере. На този етап единственият губещ, и то много губещ е Самоковска община. Без да слагаме в сметката милионите левове от общинската хазна, пръснати за поне 10 първи копки, никому ненужни проекти и съмнителна  инфраструктура.

Предвид големия обществен интерес, огромната щета, която понася община Самоков и не по-малката опасност да бъдат продадени и безценните хиляди декари земи без общината да получи и лев, СамокоВест ще продължи да отразява случващото се. Още повече, че съгласно взетото на днешното заседание решение на общинския съвет кметът на общината Владимир Георгиев и представителите Георги Димитров и Екатерина Вададжийска са длъжни да изискат писмено всички протоколи от заседанията на Съвета на директорите и на Общото събрание на „Рила-Самоков 2004”. Те са длъжни да предоставят на изпълнителните директори на дружеството всички зададени въпроси и в най-кратък срок да изискат писмени отговори по тях.

Вероятността обаче Самоковска община да има някаква, макар и нищожна, изгода от участието си в „Рила-Самоков 2004” е пълна нула. А прословутият „Супер Боровец” е хитро раздувана химера – капан за наивници.

Така че, плачете самоковци!

Related Articles

1 Comment

  1. Skior
    Skior август 13, 11:56

    Основната далавера в случая е кой ще лапне 2000 декара общински земи, вкарана като апорт във вече фалиралата фирма?

    Самоковлии това трябва питат общинския си съвет и кмета.

    Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Не е нужно да си от Англия или някоя друга цивилизована държава, за да прецениш...

Следва да се има в предвид и факта, че самоковската община има на ВЛОГ В...

ДЪРЖАВАТА НИ ПРЕД ОЧИТЕ НИ СЕ РАЗКАПА НАПЪЛНО!!!...