СамокоВест

Страница на читателя

Споделете ни в

Гражданска инициатива  „Справедливост” – Самоков

и  ЕФР „Еко Рила” – Самоков

П И Т А Т

  1. В поименен списък на Общината на обектите за строителство и ремонт през2012 г. /в-к „Приятел” от 14.02.12 г./се предвижда да се изгради система за видеонаблюдение. Сумата е 16000 лв. Безспорно такава система е необходима. Но защо не се провери какъв е ефектът от сега съществуващата и не се даде публичност на резултатите?

     Ние твърдим, че ефектът от досегашната е плачевен за общината и

     гражданите. За това имаме достатъчно преки впечатления и документални

     потвърждения. Ето защо настояваме преди да се дават пари за новата

     система, да се провери как е функционирала сегашната, като се направи

     отговорен анализ на причините за неефективността й и да се посочат

     виновниците същата да не изпълни предназначението си.

  1. В изявление по местния канал зам. кметът  Радослав Стойчев заяви, че за да се покрие част от тазгодишните разходи по снегопочистването ще бъдат прехвърлени средства от предвидените за изграждане на депото и от тези за лятното почистване. Въпросът е, а за реализирането на последните от къде ще бъдат осигурени парите или да очакваме някаква радикална промяна в Самоков по отношение на управление на движението на отпадъците? С Решение №112/17.02.12 г. Общинският съвет намали сумите по план-сметката съответно за съфинансиране на проекта за регионално депо с 220 000 лв. и за ликвидиране на незаконни сметища с 100 000 лв. като с тези суми се увеличиха средствата за зимно почистване / забележете, освен на уличните платна, тук са изброени площадите/?!/, алеите, парковете/?!/. Питаме кои и колко са площадите и парковете в общината и кога и как са почиствани от сняг?
  2. Предполагаме, че целта на показването на сесиите на Общинския съвет Самоков по местния телевизионен канал е по-голяма прозрачност и публичност за самоковските граждани за това как действат техните избраници по време на сесиите. Прякото излъчване, обаче, по разбираеми причини /делничен ден, работно време/, не може да бъде гледано от мнозина, а повторението на запис се излъчва също в неудобно време /през нощта/. Така излиза, че вероятната цел /запознаване на самоковските граждани с дейността на ОБС/ не се постига, а Общината плаща т. е. гражданите плащат за нещо, което е далеч от предполагаемата цел. Разбира се, нашият анализ води и до друго умозаключение, че по-скоро целта е да се демонстрира прозрачност и публичност и да се намери форма да се плащат едни пари на една медия.
  3. След общоизвестното „почистването” на Искара в рамките на регулацията останаха подкопани и обрушени множество прагове, стената също е сериозно засегната. След многоснежната зима ни чака многоводна пролет, а в приетия бюджет на Общината не видяхме нито лев за възстановяване на горепосочените защитни съоръжения. Защо и до кога новият общински съвет и кметът ще продължават да си държат главите в пясъка по отношение на този изключително сериозен проблем и какво още чакат?
  4. Пак в горепосочения списък на обектите за строителство и ремонт през2012 г. за корекцията на коритото р. Боклуджа се предвиждат 53366 лв. Питаме, кое трасе на коритото ще се коригира: старото, там където то е било, в южна посока, и е с изграден специално за него мост под околовръстното или новоформираното, водещо на запад, северозапад от старото и включващо се в Искара преди големия мост на околовръстното? Питаме, защото предвидената сума е една, а коритата се оказва, че са поне две и то твърде различни.
  5. Непонятно и лишено от всякаква конкретност, а от там и от смисъл е Решение №129/17.02.12 г. на Общинския съвет. Въпреки, че не се посочват никакви данни за подотделите, обемите, категориите дървесина за ползване, съветниците дават щедрото си съгласие да се сече, без дори и да поискат да видят какво и колко т. е. годишния план за2012 г.