СамокоВест

Стотици изкачиха връх Мальовица в почит и памет на Боян Петров

Споделете ни в

Няколкостотин души отдадоха почит на Боян Петров, като изкачиха в съботния ден връх Мальовица. Приказно горделивият връх, както се казва в една планинарска песен, е последният изкачен от Боян Петров преди заминаването му за Хималаите.  Песента е по текст и музика на известния самоковски родолюбец Борис Стрински.  След Мальовица Боян Петров, наричан от приятелите и колегите си Съни, изкачи връх Шиша Пангма, стигна до Слънцето и вписа себе си в песента на Вселената завинаги.

От този ден на хижа „Мальовица“ в Рила има дневник в чест на алпиниста. Той самият е имал желание да постави там дневник, както по пътеката към местността Копитото на Витоша. Това каза за БНР директорът на Националния парк „Рила“ Красимир Андонов. Той бе един от участниците в похода, които за около 4 часа изминаха маршрута от над 6 километра с положителна денивелация от над 1000 метра до върха. Повечето бяха млади хора, спортисти, но имаше и по-възрастни, а най-малкият участник беше на 3 години. Те споделиха, че участват в това предизвикателство, вдъхновени от Боян Петров, който насърчаваше всички да изкачват личните си върхове.

Освен в чест на Боян Петров, походът беше и в подкрепа на хората с рискови професии, обясни един от организаторите – бивш военен пилот. „Всички знаем колко нападки, обиди и безброй различни коментари имаше в социалните мрежи относно желанието на един човек да върви НАГОРЕ в буквален и преносен смисъл. Искаме да вдъхнем кураж на всички в и извън нашата родина, които по един или друг начин предвид работата си почти ежедневно са подложени на риск. Ние сме с вас и подкрепяме избора на всеки един, защото без вас светът, в който живеем, нямаше да е същия!“, посочиха организаторите – няколко планинарски организации, още преди месец, когато обявиха инициативата си.