СамокоВест

Среща с журналиста Румен Стоичков някъде там, преди забравата

 Breaking News

Среща с журналиста Румен Стоичков някъде там, преди забравата

Среща с журналиста Румен Стоичков някъде там, преди забравата
юни 07
11:23 2017

Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“ е домакин на срещата с историка, журналист в БНР, Румен Стоичков. Харизматичният събеседник ще представи сборниците си с пътеписи „ Някъде там“, „Из стръмнините на България“, „Преди забравата“.

Румен Стоичков е роден в София. Завършил е специалност „Българска филология“ и „История“ в Софийския университет „Св.Климент Охридски“. През 1988 година постъпва на работа в БНР, където работи и сега като един от водещите на много популярно и днес предаване „Нощен хоризонт“.

Има стотици репортажи за малки градчета и селца, манастири, рухващи църкви, сиропиталища, болници, читалища. Стремежът му е да покаже проблемите в места, които държавата или местната власт са забравили, да посочи пътя към тяхното решаване, да помогне, да предизвика обществена дискусия…

Румен Стоичков е носител на Специалната награда на журито от Медийния фестивал в „Албена“ през 2005 година – за репортаж от психиатричната болница в с. Пастра, община Рила. През 2007 г. е носител на Годишната награда на СБЖ в раздел „Радиожурналистика“ – за репортерско разследване, показващо недомислиците и униженията, на които са подложени българските граждани от фирмите ни за автобусни превози из Европа.

През 2012 година получава втора награда за репортаж за Източните Родопи – в конкурса на проекта „Новото тракийско злато“. През 2015 г. печели Националната награда“Златна кана“ на фондация „Съкровищата на Панегирик“ за цялостно журналистическо и литературно творчество. Отличен от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите с приза „Пазител на традициите 2015″ в категорията „Личност“.

В първата му книга „Преди забравата“ намират място 75 негови публикации, разказващи предимно за малки населени места в България, както и за българските етноси в съседни страни.

Нейно своеобразно продължение е втората му книга „Из стръмнините на България“. Тя също съдържа 75 негови публикации и над 500 цветни снимки.

Книгата е място, в което са си дали среща преданията, легендите, историята, тъжните песни и хипотезите за произхода на едно или друго изчезващо или трудно достъпно селище заедно с умението на автора да вплете в едно органично цяло журналистически текст – със стотиците цветни снимки, направени от него из друмищата на страната.

Емоционалната поредица се обогати скоро с последната, трета книга – „Някъде там“. В нея е скрита историята на малките селца в България и на това, което ги прави уникални. „Някъде там“ ще откриете истории, легенди и събития, забравени от историята. Някъде там… из България.

Места, за които трябва да се знае повече, задължително да се посетят и да се докосне човек до магията им, до тяхната неповторимост и уникална красота. Част от пътеписите разказват за досега на Румен Стоичков до красотите край с. Марица, Костенец и Ихтиман. Общински библиотека „Паисий Хилендарски“ кани читателите си днес ( 7 юни ) от 17, 30 часа в читалнята на вълнуваща среща с пътеписите на Румен Стоичков. 

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Браво на будните наши съграждани, решили да атакуват грабителската политика на управниците ни! Това,че сега...

Между другото, изпратих на Самоковест прекрасна статия за т.н. язовир Яденица за да я публикува,...

В края на 1979г. руснаците взривиха много мощна подземна ядрена бомба близо до иранската граница,...