СамокоВест

Спешно проверяват двете хижи до връх Мусала. Община Самоков мълчи спазени ли са сроковете за строеж, заради отпуск на арх. Клинчева

Споделете ни в


Двете хижи нямат разрешение за вземане и пречистване на вода, но въпреки това там се строи, като на Каменната хижа има багер и работници.

Четири институции са започнали проверката, а засега двете хижи са запечатани.

Според Димитър Куманов от сдружение „Балкани“ строежът е незаконен. Допуска обаче, че може да става въпрос за пречиствателна станция.

През 1988 г. хижа Каменната изгаря и оттогава до днес не работи. Не работи и Новата хижа, именно заради липсата на разрешение за вземане и пречистване на вода. Според Басейновата дирекция искане за такова разрешение за водоснабдяване на двете хижи от Алеково езеро има подадено, но случаят още не е получил разрешение. През 2018 г. има и отказ за заустване на отпадъчни води от хижите, защото зоните са защитени.

Според наемателя на хижите Трайчо Пройчев, който ги е наел от Българският туристически съюз, достроеното помещение няма да е пречиствателна станция, а склад за дърва за огрев.

Разрешително за строеж има издадено от 2011 г. за възстановяване на хижата след пожара през 1988 г. Към момента разминаване в размерите на постройката не са открити.

„Първоначално беше разписано, че на кота -25 трябва да бъде изградено пречиствателно съоръжение, но в този случай, при тази промяна, не знам за какво ще бъде предназначено“, коментира Красимир Андонов, директор на Национален парк „Рила“.

Община Самоков следва да установи спазени ли са сроковете за строеж. В случай, че не са може да се стигне до премахване на постройката. От общината обаче на дават отговор заради отпуск на главния архитект Клинчева.

И сегашните проверки доведоха до запечатването на Новата хижа и пълна забрана за достъп до нея. Но има основателни съмнения, че тя работи, без да е въведена в експлоатация. Освен бидон с фекални води, в хижата има касети с хляб. Стаите са обзаведени с легла, заредени с чаршафи и одеяла.