СамокоВест

София окръг е първенец по болни от морбили. При изследвани 22 деца от Самоков – 21 са без имунитет

Споделете ни в


София – град и София окръг в момента държат „палмата на първенството“ по брой болни от морбили, съответно със 124 и 165 болни, стана ясно на семинар в Старосел, с участието на специалисти по заразни и паразитни болести, организиран от Българското сдружение по иновативна медицина. В момента България е на 6 място по брой болни от морбили в Европа с 460 болни. 76% от заразените у нас са ромски деца, съобщи доц. Ангел Кунчев, Главен държавен инспектор. Само миналата година 65 хил. деца са починали от заразата в цял свят. Рано или късно това ще се случи и у нас, и ние ще дадем жертви, предупреди доц. Кунчев.

Абсолютно не отговарят на истината появилите се твърдения, че сред болните има и ваксинирани деца, заяви още доц. Кунчев. Става въпрос за недобросъвестни практики лични лекари да отчитат като поставени ваксини, които реално не са били направени. Последни изследвания на терен доказват това. Взети са проби от 22 болни деца в Самоков, които са отчетени като имунизирани с комбинираната ваксина, включваща и защита срещу морбили. При 21 деца е установено, че няма наличие на никакви антитела срещу заболяванията, включени във ваксината, което означава, че тя изобщо не е била поставяна, каза доц. Ангел Кунчев. Повече няма да се правят компромиси с такива лекари и ще се прилагат възможно най-строгите мерки, включително с отнемане на лекарски права и наказателно преследване, предупреди той.

Поставянето на ваксина е единствената сигурна защита срещу болестта, а у нас се внася най-качествената ваксина, гарантираха специалистите епидемиолози. В последно време именно във връзка с епидемията от морбили, все по-често се наблюдава преминаване от препоръчителен към задължителен режим на ваксиниране. На европейско ниво е поставена цел до 2020 г. да се постигне 95% покритие на населението с ваксинации срещу морбили. Предстои да се възстановят и редовните контролни проверки дали наистина са извършени отчитаните ваксинации.