СамокоВест

Служители на самоковското подразделение на НП „Рила“ наблюдавали Беър Грилс и Дерек Хъф. Две години по-късно BG властите разбраха, че имало нарушения

Споделете ни в


Ще има санкции след нарушенията при заснемане на филм от поредицата на Беър Грилс в Национален парк „Рила“. Филмът със заглавие „Планината Рила – България – В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф“ е заснет преди почти две години – на 25 и 26 юни 2017 г. в Парков участък Боровец. Трима служители на парка са наблюдавали процеса на заснемане на филма. След проверка ще се установи дали и те не са нарушители.  Това каза директорът на НП „Рила“ Красимир Андонов пред bTV. В централната емисия новини на телевизията бе уточнено, че служителите са от самоковското подразделение на Национален парк „Рила“.

Драстични нарушения има при снимките на филм на територията на Парка, смятат властите. В част от сцените се вижда как известният водещ на поредици за оцеляване в дивата природа плува в Каракашевото езеро, което е забранено за влизане, пали огън в националния парк, лови и яде жаби.

„Има три типа нарушения – издадени са три типа наказателни решения към юридическо лице и санкциите ще са в размер от 1000 до 10 000 лева. Снимачният екип беше уведомен предварително какво може и не може да се прави в парка”, поясни Андонов. Той поясни обаче, че още се изясняват обстоятелствата около заснемането и дали жабите са донесени от продукцията, или са ловени на място.

Директорът на парка отбеляза, че е възможно кадрите да са заснети преди официално обявеното време за снимане.

Според еколога Владимир Милушев няма нарушаване на екоравновесието, но има нарушаване на режима и нормите на националния парк и трябва да има наказания.

От продукцията твърдят, че всичките им действия са били под контрола на служители на парка.

В съобщение до медиите от „Дискавъри комюникейшън“ посочват, че за реализацията на продукцията са издадени всички необходими административни документи и специални разрешителни от страна на природния парк, а цялостното заснемане е проведено под наблюдението на определените от парка отговорни служители. Уточнява се също, че самата поредица не е продукция на „Дискавъри“, а е външна.