СамокоВест

Служители на полицията в Самоков извършиха проверка по появилата се в социалните мрежи снимка на покрито с камъни и бутилки момиче в ромската махала

Споделете ни в

Във връзка с публикувана в интернет пространството снимка на покрито с камъни и бутилки дете, служители на РУП- Самоков  извършиха незабавна проверка на фактите и обстоятелствата по случая. По данни на заснетото момиче, случката е от преди няколко дни и то е участвало напълно доброволно и без принуда. Същото се потвърждава и от членовете на семейството й. Извършителят и автор на снимката, е установен и доведен в районното управление за снемане на сведения. За случая незабавно е сезиран Отдел „Закрила на детето“ при Дирекция „Социално подпомагане“- Самоков. Материалите са докладвани в районната прокуратура.

Снимката се появи във Facebook с името „Простотията българска“ и надпис „на сапун“. След като снимката започна да се споделя , постът е изтрит, но Bulgaria ON AIR научи, че следите водят към Самоков.

Според правозащитника Юлиана Методиева, тази издевателска снимка е в резултат от едни по-широко разпространени в Самоков напрежения. Там противопоставянето между българи и роми е добило много крайни размери. Преди около 7-8 години дори имахме дело за убийство на расова основа в града, коментира Методиева. По думите ѝ проблемът е, че институциите в Самоков дълбоко неглижират случващото се в гетото. Противопоставянията между българи и роми и между роми и роми пък били следствие на „едно последователно дискриминационно отношение“ към циганите. „Няма как да знаем какво е подтикнало този, който е направил снимката, към това. Често пъти обаче децата, а и някои възрастни, отиграват чрез такъв тип психодраматизации на реалността неща, които са видели в живота си“, посочва психологът Пламен Димитров. Експертът коментира още, че много често един от проблемите в тези малцинствени общности е т.нар. „идентификация с агресията“, която те преживяват в своя живот, когато наблюдават какво се случва в обществото.