СамокоВест

Скрито увеличение на тока нанесе на Боровец загуби от 50 000 лева

 Breaking News

Скрито увеличение на тока нанесе на Боровец загуби от 50 000 лева

Скрито увеличение на тока нанесе на Боровец загуби от 50 000 лева
декември 10
18:09 2012

Туристическият бизнес в Боровец е претърпял загуби от над 50 000 лева от нерегламентирано увеличение на цената на тока. Въпреки че официално не е въведена, таксата за достъп до мрежата е елемент от ценообразуването за ЧЕЗ от месец юли тази година. За EVN пък тя е валидна още от юли 2011 г. “Това е увеличило цената на тока за стопанските потребители, които ползват мрежите на дружествата, над три пъти”, обясни вицепрезидент на Асоциацията на туристическите агенции Нели Сандалска.
Засегнати от тази такса за достъп са всички зимни курорти, както и цялото Южно Черноморие, където доставчици на ток са двете дружества. „Става дума за обогатяване на частни компании, които не инвестират. Нито стотинка от увеличението на цената на влиза в държавната хазна, каза тя. В подкрепа на твърдението си Нели Сандалска посочи, че E.ON и ЕРП „Златни пясъци” не начисляват такава такса за достъп. Председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова пък обяви: „ДКЕВР твърди, че такса мощност е изведена от общата цена на електроенергията, че е ново перо, но това не е вярно”.
Потребителите на електроенергия трябва да заявят предварително колко ток ще изразходват, а това е трудно да се направи. Те могат да се откажат от заявената мощност, но след това ще трябва да платят такса за присъединяване, която варира от 20 до 50 хил. лева в зависимост от големината на обекта. Загубите от това скрито увеличение на тока до момента са 50 хил. лева за Боровец и 70 хил. лева за Банско, казаха представители на бизнеса в курортите. От брашна са подготвили писмо до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, което ще му изпратят още днес.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Това за шефа на РПУ-та - е чиста шега.Искахме да видим дали носи на майтап.Истината...

Начело със Бато, в сърцата със Тато потъваме дружно в червеното...

Ако протестът е за това-да се открият работни места, за това, че по-голямата част от...