СамокоВест

Ски шанца на Ридо – сън в лятна нощ

Споделете ни в
Снимка: www.vestnikpriatel.com

Вчера, при кмета Владимир Георгиев се проведе среща – разговор, касаещ изграждането на ски шанца на Ридо. На срещата присъства цялото кралско войнство на Българската федерация по ски во главе с председателя Цеко Минев. Гости на общинската управа бяха още заместникът му Георги Бобев, генералният секретар Пепа Мицева, директорът на секция Ски скок към федерацията Здравко Здравков и шефът на столичния клуб Витоша – Минковски. Идеята е на Ридо да се направи шанца с изкуствена настилка К 70. Към настоящия момент в страната вече няма изкуствени трасета за ски спорт. Единствено в Самоков има три малки шанци (K40, K25, K10), но те са в плачевно състояние.

Проект за изграждане на по-съвременно съоръжение съществува от 1989 година, но всички присъстващи се обединиха около неговото обновяване и обединяване на усилията за изграждането му. На срещата стана ясно, че Цеко Минев, в разговор с министър Свилен Нейков, е получил уверението му за помощ от страна на министерството с 200 хиляди лева. Председателят на федерацията изтъкна, че според предварителни изчисления реализацията на цялостен проект осъществен с най-съвременните материали би струвал между 500 хиляди и 1 000 000 лева. Очакванията са главният движещ фактор да бъде община Самоков, а федерацията да е в помощ с осигуряване на ноу-хау, на архитекти с опит, което БФС би могла да направи в рамките на две седмици. Цеко Минев подчерта, че възлага големи надежди на промените в Закона за горите, които ще развържат и облекчат процедурите, особено, когато се касае за ски и спортни съоръжения. Георги Бобев пък направи предложение евентуално публично частно партньорство между Община Самоков и федерацията по подготовката на документация, за да се изгради едно модерно съоръжение подобно на комплекса в Алма Ати с влек, осветление, заграждения, трибуни със седящи места, противонаклон, съблекални, което освен за ски скок може да служи за концерти и други шоу и бизнес прояви. Ако се направи шанца Ка-70, за каквато има възможност, на нея ще могат да се провеждат състезания от ФИС – календара, ще могат да тренират не само подрастващите от Самоков и столицата, но и мъже. Кметът Георгиев изрази категоричната си подкрепа по отношение развитието на спорта като цяло. Но за да се реализира проектът за нова ски шанца  е необходимо федерацията да се включи във финансирането още на етап проектиране, бе категоричен кметът. Заместникът по направление финанси Радослав Стойчев информира присъстващите, че този проект не е включен в Бюджет 2012, не стои като приоритет, но по принцип подкрепя реализацията на тази идея точно в нашия град и се надява идейният проект да бъде готов до края на годината. Възможности в тази насока дава и обстоятелството, че в новия ОУП теренът се води като шанца, има геодезичен план, но проектът трябва да стартира след решение на Общинския съвет. От разговор на Пепа Мицева с Министерството на спорта пък стана ясно, че програми по реконструкция и изграждане на спортни бази със средства от Еврофондове ще има едва през 2014 година, когато вече може да се кандидатства и за шанцата в курорта Боровец.

След горчивия опит с лифта „Боричо”, който работи само един уикенд, когато съоръжението беше открито с дъжд от фойерверки  и тържествени фанфари, и безброй обещания от страна на екс кметът Ангел Николов за активен ски спорт и летен туризъм, ски шанцата е поредният сън в лятна нощ. А според Съновника, видиш ли в съня си ски – шанца, значи че това, с което се занимаваш в момента е много опасно. Спускаш ли се в съня си по ски – шанца, значи има вероятност да фалираш. Добре би било днешните общински управници да имат едно на ум и да не водят общината към поредната финансова забивка. Още повече, че само преди година и половина в  официалния сайт на ФИС за дисциплината ски-скок бе написано буквално „Но инфраструктурата в селото от югозападната част на България не е добра, а също и възможностите за зрителите не са много подходящи за модерно съоръжение.”

One thought on “Ски шанца на Ридо – сън в лятна нощ

  1. Трябва да има приемственост както между кметовете а така също и между ски пистите. Една идея – да се обърне посоката на ски шанцата и вместо на север да се скача на юг, в посока Боричо. На следващ етап да се разшири Боричо и стигне до новата ски шанца. Така ще скачаме от „Георгиев“ до „Николов“ и обратно.

Comments are closed.