СамокоВест

Скачат цените на едро и на сезонните хранителни стоки

Споделете ни в

През август 2012 г. храните на едро у нас са поскъпнали с около 9% спрямо същия месец на миналата година показват последните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Това съобщи БТА.

Според експерти това лято се наблюдава нетипично увеличение на цените на хранителните стоки по борсите. Поскъпнали са основни храни, които обичайно през юли и август са с по-ниски цени. През това лято скочиха цените на млечните продукти.  Съществен ръст се наблюдава и при плодовете и зеленчуците, чийто индекс за тържищните цени се е увеличил от 0,951 на 1,069 пункта. От Комисията подчертават, че движението на цените на зеленчуците е необичайно за този месец от годината. През август краставиците на едро са поскъпнали с цели 30-40% спрямо същия месец от 2011 г. При доматите растежът е в порядъка на 4-5%. С изключение на чесъна, цените на всички останали зеленчуци са по-високи спрямо 2011 година, отбелязват анализаторите на пазара. Подобна тенденция се наблюдава и при плодовете – дините са с 22 на сто по-скъпи на годишна база, лимоните с 52 на сто, а бананите – със 7%. Индексът за основните хранителни продукти, в чийто състав влизат захарта, брашното, олиото, фасулът, оризът и лещата, е достигнал пикови стойности за 2012 година и вече е 1,986 пункта. В резултат цените на едро на брашното, олиото и яйцата през август са скочили с 3,5 до 6,8% в сравнение с предходния месец. При млечните произведения, захарта, варивата и някои месни произведения поскъпването спрямо юли е с около 2-3%.Годишното поскъпване при яйцата счупи всички рекорди и достигна 29% . Цената на едро на фасула, една основна манджа за българина, тази година е с 20% повече. Поскъпнали са и олиото, маслото, кренвиршите, каймата, свинското и пилешкото месо със „скромните” 2-5%.

Ако изчислим поскъпването само за един месец на основните за трапезата ни зеленчуци, при това по цени на едро, става ясно, че издръжката ни за живот се е увеличила най-малко с 15-20%. А това са продуктите, на които традиционно разчитаме да изкараме зимата. При напълно замръзналите от четири години доходи вече е застрашено физическото оцеляване на няколко милиона българи.

Дори председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу смята, че в България има огромна необходимост от подобряване на нивото на живота, както и от поддържане на икономическия растеж. „България трябва да положи големи усилия за реформиране на пенсионната система, борбата с бедността и безработицата сред младите” – са думи на  Барозу пред френското издание „Лез еко“. В същото време българското правителство продължава да ни залъгва с приказки от хиляда и една нощ. И финансовият министър Симеон Дянков, известен с прозвището „постната пица”, и социалния Тотю обещават повишение на доходите ни чак през 2013 година, а според календара на майте това си е след свършека на света. Така че – трай коньо за зелена трева.