СамокоВест

Симеон Сакскобургготски спечели над 5 милиона лева от горите в Рила – връща имоти за 20 милиона

 Breaking News

Симеон Сакскобургготски спечели над 5 милиона лева от горите в Рила – връща имоти за 20 милиона

Симеон Сакскобургготски спечели над 5 милиона лева от горите в Рила – връща имоти за 20 милиона
ноември 14
18:15 2014

Sofija,Bugarska,14042010,GLOBUSSimeon Saxe-Coburg-Gotha,bugarski kralj Simeon ll i bivsi bugarski premjer 2001-2005Foto:Tom DubravecНад 5 млн. лв. е спечелил Симеон Сакскобургготски от т.нар. царски имоти, които ползва в последните 14 години. Най-високи приходи от имотите досега той е получил от горите в Рила. Почти цялата печалба идва от добив на дървесина. За периода 2005-2009 г., когато влиза в сила мораториум върху разпореждането с царските имоти, е изсечена дървесина в размер на 19 406 куб.м., или средно по 3334 куб.м на година. Сметката все още не е окончателна, защото не са готови всички експертизи по всеки конкретен имот, но сумата надхвърля 5 милиона лева. Останалите приходи на Сакскобургготски от продажба на билети за „Царска Бистрица“ и „Ситняково“ са незначителни и дори не покриват подобренията, които е направил в имотите.
В същото време Симеон Сакскобургготски губи един след друг „ реституираните царски имоти” в съдебна битка с държавата. Загуби окончателно двореца „Кричим“ край Пловдив. Държавата си върна на първа инстанция и резиденциите „Царска Бистрица“ и „Ситняково“, както и ловната хижа „Саръгьол”. И трите имота са дадени на царското семейство във времето, когато Симеон Сакскобургготски е министър-председател (Царска Бистрица и Саръгьол бяха реституирани през 2002 година, а Ситняково – през 2003 година). Това не е просто съвпадение. За да може да се реституира това имущество, бяха нужни поне две решения на изпълнителната власт, оглавявана тогава от самия заинтересован. Имотите бяха трансформирани от публична държавна собственост в частна, а реституцията бе извършена от областния управител Олимпи Кътев, назначен от премиера. Видно от решенията по делата, за така наречената „реституция на царските имоти” няма никакво правно основание. При това тя става в условията на очевиден конфликт на интереси.
Имотите, загубени от Сакскобургготски в съдебните дела, са оценени за 20 млн. лв., според данъчната оценка, а пазарната е десетки пъти по-висока. Като се прибавят и огромните разходи по делата, в които са ангажирани поне 10 адвокати (седем само по процесите за горите), и високите обезщетения, които ще се наложи да изплаща на държавата, царското семейство е изправено пред тежко финансово изпитание, според вестник „168 часа“.
Одисеята с имотите на фамилията продължава. До Нова година се очаква съдебно решение за съдбата на стопанство „Врана“, а до две седмици стартира и делото за най-скъпия имот – двореца в същата местност, където Симеон Сакскобургготски живее от 2001 г. Предстоящ е и съдебният процес, в който държавата си иска горите в Рила, които донесоха над 5 милиона лева печалба на царското семейство.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Твърде вероятно е горите Шумнатица и Широката планина да са възстановени на Общината.Иначе как Ангел...

Похвално е, че д-р С.Панев милее за род и Родина след повече от 20г. в...

Предлагаме на ОбСъвет да гласува рождения ден на Светла фон Гуцал да стане официален празник...