СамокоВест

Симеон Сакскобургготски осъден да върне и двореца „Ситняково“

Споделете ни в

Sofija,Bugarska,14042010,GLOBUSSimeon Saxe-Coburg-Gotha,bugarski kralj Simeon ll i bivsi bugarski premjer 2001-2005Foto:Tom DubravecСофийският окръжен съд постанови бившият премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок да предадат на държавата и двореца „Ситняково“. Сакс кобурггот-ите загубиха на първа инстанция делата за „Царска Бистрица“ и за „Саръгьол“.
Съгласно решението на съда, държавата има право на собственост върху централната сграда на имота от 580 кв. м, караулното помещение от 199 кв. м, както и кухня от 81 кв. м и имота от 20 дка, върху който се намират сградите. Комплексът „Ситняково“ е строен през 1904 г. за летен ловен дворец, в момента има статут на недвижима културна ценност. През 1993 година сградата е дадена за безвъзмездно ползване на писателския съюз. През 2003 година е върната на тогавашния премиер Сакскобургготски от управителя на София-област и негов съпартиец в НДСВ Олимпи Кътев.
Сакскобургготски, и сестра му могат да продължат да ползват сградите, докато държавата не им плати стойността на различни направени подобрения и реконструкции в имота – по 19 329 лв. за всеки от двамата. Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок трябва да платят по 7146 лв. за разноски по делото.
Отхвърлени са исковете на държавата за общо 70 014 лв. срещу Сакскобургготски, сестра му и петимата им роднини, които също бяха страна по делото. Държавата съответно дължи над 14 000 лв. такси и разноски.
Решението на Софийски окръжен съд не е окончателно и Сакскобурггот-ите могат да го обжалват на втора инстанция.
Лавината загубени дела от Симеон и сестра му за т.нар. ”царски имоти” започна след окончателното поражение, което претърпяха в битката за резиденция „Кричим“. Дворецът в Кричим бе върнат на държавата преди година. При това дело бе потвърдена валидността на основния аргумент срещу „царската реституция“ – че т.нар. „царски имоти“ са на Интендантството на негово величество Царя- държавна служба, работила за монархическата институция, а не са лично притежание на държавния глава.
Следващият месец в Окръжния съд ще е поредното заседание по делото, по което държавата иска обезщетение за дърводобива, извършван на територията на 16 500 декара гори в Рила. Също през декември Софийският градски съд предстои да гледа дело за имението „Врана“.