СамокоВест

Симеон Сакскобургготски загуби делото и за ”Саръгьол”

 Breaking News

Симеон Сакскобургготски загуби делото и за ”Саръгьол”

Симеон Сакскобургготски загуби делото и за ”Саръгьол”
август 31
14:36 2014

Sofija,Bugarska,14042010,GLOBUSSimeon Saxe-Coburg-Gotha,bugarski kralj Simeon ll i bivsi bugarski premjer 2001-2005Foto:Tom DubravecСимеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок ще трябва да върнат на държавната ловното имение ”Саръгьол”, реши Софийският окръжен съд. Само преди седмица бившият премиер и сестра му загубиха на първа инстанция и делото за собствеността на двореца ”Царска Бистрица”.
Симеон получава имотите през 2002 г. с решение на правителството на НДСВ, а тогавашният областен управител, който после става депутат от партията на Симеон – Олимпи Кътев, ги деактува. Ловният дом „Саръгьол“ има централна сграда с 14 стаи, кухня и столова – общо 454 кв. м. Другата сграда е от 142 кв.м, конюшня и караулно помещение, построени върху обща площ от 2597 кв. м. Имението е построено от 1912 до 1914 година по заповед на цар Фердинанд в рилската гора край Боровец.
Основният извод на съда по казуса ”Саръгьол” е, че хижата е изградена върху държавен терен и собственикът на земята придобива и сградата. Магистратите обаче са отхвърлили предявените от държавата в лицето на регионалното министерство искове срещу Симеон и Мария-Луиза да платят обезщетение по 15 000 лева, тъй като са ползвали имота без правно основание от 30 май 2006 до 30 май 2011 г. Окръжният съд е приел, че те са получили имота от държавата по силата на заповед на областния управител на Софийска област и не дължат обезщетение за ползването му без основание. Съдът е отхвърлил и исковете на Симеон и сестра му да задържат хижата до заплащане на направените в нея подобрения. Според магистратите те са били недобросъвестни владелци и законът не им предоставя право на задържане до заплащане на направените подобрения.
Решението може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд. На първа инстанция все още се водят делата за резиденция „Ситняково“ и за 66 гори в Рила на територията на община Самоков.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...

Високо до бога.......

А,да минем към София!! Ако може, що не минем направо към....Брюксел примерно!!! ...