СамокоВест

Санирането на 37 жилищни сгради започва тази пролет, на останалите до 54 – обещават крава с теле

Споделете ни в

Общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ внесоха до кмета на общината питане как са избрани обектите, които ще бъдат санирани със средства от европейските фондове за енергийна ефективност. От името на групата Венета Галева попита колко сгради , в това число жилищни блокове, жилищни кооперации и къщи са одобрени и поиска да им бъде предоставен поименен списък.

Кметът Владимир Георгиев посочи, че сумата по ОП „Региони в растеж“ възлиза на 8 476 252 лв. Половината е предвидена за намаляване на енергийните разходи на обществени сгради, в които се включват училище „Митрополит Авксентий Велешки“, сградите на Общинска администрация и на Районно управление на полицията – Самоков.

Останалите средства (около 4 млн. лв.) ще бъдат изразходвани за  саниране на  37 жилищни сгради. Списъкът включва 10 жилищни блока, една жилищна кооперация и 26 къщи. Работата по тях ще започне още тази пролет. Кметът посочи, че критериите, по които са избрани обектите включват 100% съгласие на собствениците. По решение на общината този процент може да бъде снижен, но до не по-малко от 95%. Сградите изцяло трябва да се използват за жилищни нужди и включените във всяка една от тях самостоятелни обекти да не надхвърлят 35.

За финансиране санирането на останалите 17, от общо 54 жилищни сгради, за които са подадени редовни документи, общината ще кандидатства за втората процедура по ОП „Региони в растеж“, заяви кметът Владимир Георгиев. Което си е малко като в един стар анекдот, в който Вуте попитал – това, което се обещава на сватбата веднага ли се дава на младоженците. Като разбрал, че не, веднага се провикнал, че дава крава с теле. Та за останалите 17 жилищни сгради на този етап остава кравата с телето.

По повод настояването от страна на съветниците за повече прозрачност, кметът Георгиев се ангажира пълния списък с обектите, по наименование и адрес, да бъде публикуван на сайта на общината, независимо че няма такова законово изискване. Но като се има предвид, че не се обвърза с конкретен срок и това обещание си е малко като Вутевото.

В полемиката не намери отговор и един много съществен въпрос. Никой не попита и никой не отговори по какви критерии сумата от близо 8,5 млн. лева е разделена на две. Половината за 3 обществени сгради, а останалата половина за 37 жилищни, от които 10 блока и 1 кооперация. По какви цени ще се санират обществените сгради и по какви – жилищните? Какво качество се предвижда за първите и какво за вторите?

Види се, това ще стане ясно след първия дъжд и след първия студ.