СамокоВест

Самоков – цигански град с цигански модел на управление. Кмет и общинари теглят на наш гръб 2 млн. лв. заем да правят градинка

 Breaking News

Самоков – цигански град с цигански модел на управление. Кмет и общинари теглят на наш гръб 2 млн. лв. заем да правят градинка

Самоков – цигански град с цигански модел на управление. Кмет и общинари теглят на наш гръб 2 млн. лв. заем да правят градинка
март 20
18:46 2014

Obshtinski-savetnitsi-SamokovДнес Общински съвет Самоков със завидно мнозинство гласува общината да изтегли 2 милиона лева заем, за да направи градинка в пространството между магазин БИЛЛА и моста на река Искър, обявена с претенциозното наименование Парк „Крайречна зона”. Предложението за кредита е на кмета Владимир Георгиев.

Процедурата мина по цялата стълбица на лъжата и измамата. Преди няколко седмици кметската управа проведе формално обществено обсъждане на въпроса, като за да ограничи участието на граждани обяви дебата в работно време. Независимо от затрудненията Екологичен форум за защита на Рила „Екорила” – Самоков и Алтернативен общински съвет (АОС) Самоков категорично се обявиха против изграждането на така наречената „Крайречна зона”. Ръководството на „Екорила” внесе писмено възражение в общинската администрация и излезе с открито писмо, което СамокоВест публикува на 24 февруари тази година. На заседанието на съветниците възражението на еколозите беше споменато само мимоходом без да бъде прочетено. Екипът ни отрази и несъгласието на АОС в публикацията си „Алтернативен общински съвет Самоков се обяви против тегленето на заем от 2 милиона лева” от същата дата. Срещу тегленето на заема и изграждането на въпросната „Крайречна зона” застанаха и отделни граждани, някои от които присъстваха на днешното заседание на общинския съвет и публично заявиха мотивите за несъгласието си.

Другото мотивирано и смислено възражение направи общинският съветник от Коалиция „Бъдеще за Самоков” Светла Атанасова, която гласува против предложението. Тя напомни, че с този проект Община Самоков вече е кандидатствала за външно финансиране, но проектът е бил отхвърлен и предложи, предвид обстоятелството, че обектът не е спешен и значим, общината и в бъдеще да кандидатства за средства по европейски или републикански финансиращи програми. Основателно съветник Атанасова отбеляза, че в случая става реч за една градинка, защото понятието парк има съвсем други измерения.Въпреки възраженията, Общински съвет Самоков с 25 гласа „за” и 2 „против” реши общината да изтегли заем в размер на 2 000 000 лева за изграждане на обекта. В хода на дебатите никой от общинските съветници не постави най-важния въпрос – Кое налага при наличието на много по-неотложни проблеми, сред които плачевното състояние на пътищата, тротоарите и на цялата инфраструктура, при рекордната безработица в общината, при застрашените от рухване стени и разбити прагове на река Искър, да се трошат грешни пари за изграждането на един общо взето ненужен проект. На всичкото отгоре да се тегли заем с неясна лихва за сметка на опоскания самоковски данъкоплатец. Въпросът беше поставен от Костадин Спасов, един от гражданите, обявили се срещу тегленето на заема. Както можеше да се очаква на този въпрос кметът Георгиев не даде отговор, а и не би могъл.

При разискванията на преден план излязоха и други недъзи на днешното решение на избраниците ни. Стана ясно, че двата милиона ще се профукат единствено и само за въпросната градинка. За възстановяване на праговете и укрепване стените на река Искър пари няма. Но за изграждането на предвидената по проекта нелепа конструкция над реката, чиито води бившият кмет Николов в съдружие със Симеон Пешов отдавна превърнаха в блато, са предвидени над половин милион лева българска пара. Друг сериозен порок на решението на общинския съвет е неясната лихва, която наред с двата милиона главница самоковци ще трябва да платят. Така наречената плаваща лихва може да достигне непредвидими размери. Медиите непрекъснато представят случаи на многократно нараснали лихви по кредити на частни лица, но и това не разколеба родните ни избраници.

Мотивите в подкрепа на проекта за Крайречната зона бяха представени от ръководителя на авторския колектив архитект Олег Николов, който определи обекта като изключително социално-икономическо достижение. Какво в това строителство е икономическото не стана ясно. Може би „тълпите туристи”, които ще хукнат към Самоков „когато се разчуе за изградения действащ макет на самоков”, както се изрази архитект Николов. А дано, ама надали.

Cigani-obsada

Истината е, че при десетките проблеми в общината да попилееш 2 милиона общински средства за поредния атракцион е хубава работа, ама циганска. Само циганите живеят в незаконни коптори, но над тях стърчат сателитни чинии и отпред се кипри мерцедес. То, че Самоков стана цигански град отдавна вече се знае, но и управлението му е по цигански модел. Всеизвестно е, че при всяко обществено строителство поне половината средства отиват в личните сметки на властимащите и свързаните с тях олигархични кръгове. Когато обаче се облагодетелстваш от строителството на нещо смислено, което да носи и обществена полза, простено да ти е и от Бога, и от човеците. Но да пръснеш милиони левове за поредната гламавщина без никакъв принос за икономическото развитие на общината си е парекселанс престъпление спрямо мизерстващите самоковски граждани. 

Във връзка с общественото обсъждане председателят на общинския съвет Силвия Стойчева ни обвини, че самоковци все сме „против“.   Позицията ни обаче определено не е самоцелна. Тя почива на безспорни доказателства.   Напомняме, че Самоков веднъж вече претърпя пълен провал на същото това начинание. „Синьото око” на някогашния соц кмет Методи Лалов се оказа сляпо по рождение. И тогава милиони левове се хвърлиха на вятъра и цяло поколение средношколци две лета поред бригадирства за изграждането му. Няколко години по-късно също толкова изстрадана народна пара отиде за зариването му. А днешното решение на общинските съветници, по предложение на кмета Владимир Георгиев, доказа за пореден път, че за самоковските социалисти, бивши комунисти и 70 години НЕ стигат.

Какъвто ни градът – цигански, такова ни и управлението – циганско!

Related Articles

6 коментара

 1. SenZor
  SenZor март 20, 21:19

  Разликата между циганите и комунистите е само в миризмата.

  Reply to this comment
 2. Валери Кадийски
  Валери Кадийски март 21, 11:18

  С това си решение самоковските „избранници“ за пореден път даказаха партийно си назначение и че интересите и мнението на самоковци за тях няма никакво значение. Помни предателите си, народе!

  Reply to this comment
 3. Валери Каймаканов
  Валери Каймаканов март 22, 18:24

  Скъпи съграждани! След като и аз както ваз реагирах бурно и написах коментар с доста хаплив тон относно общинарите ни. След като се поинтересувах за какво точно става въпрос и защо се тегли кредит, а не се ползват европари се оказва, че всъщност точно това се прави. Който е имал работа по европрограми знае, че парите по проект се изплащат чак след като проекта е отчетен, а до тогава бенефициентите сами осигуряват средствата. Точно поради тази причина има създаден „Фонд за органите на местно самоуправление – ФЛАГ ЕАД“ който отпуска кредити като този на общини кандидатстващи по европейски проекти. Това за което не мога да бъда сигурен обаче, е дали 2 милиона лева не са прекалено голяма сума за такъв проект!

  Reply to this comment
 4. Lili Georgieva
  Lili Georgieva март 23, 03:14

  Този проект не се финансира по европейски програми.Общината кандидатства с него за външно финансиране преди няколко години, но проектът беше отхвърлен.Затова местните управници решиха да го финансират с общински пари, при това като теглят кредит, та да плащаме и лихвите. Точно в този смисъл е предложението на Светла Атанасова, общински съветник – тъй като обектът не е спешен, нито с голяма обществена значимост, общината да продължи да кандидатства за финансиране по европейски програми или от републиканския бюджет. Но виде се някои от властимащите много бързат с изграждането му, та както става при всяко обществено строителство да гушнат поне половината от парата.

  Reply to this comment
  • Фейсбукпатриот
   Фейсбукпатриот април 19, 21:40

   Следва да се има в предвид и факта, че самоковската община има на ВЛОГ В ЧАСТНА БАНКА над 9 000 000 лева.Естествено , че е на ниска лихва….
   В същия момент тегли 2 500 000 лв високолихвен заем!?
   Въпроса е дали кмета владе има кяр от лихвите на този влог!? и как ли се облагодетелства?! Щото примерно при един процент лихва на тия девет милиона сложени на влог носят годишна лихва…90 000 лв!?
   А е ясно , че ние самоковци нямаме полза от тая далавера….

   Reply to this comment
 5. Иванова
  Иванова април 04, 07:27

  Статия пълна с обиди… Къде остана професионализма в журналиста? Кога ще се научим да излагаме фактите неутрално и да оставим възможността на читателя сам да прецени какво да мисли по въпроса?

  Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Мъртвият е безпомощен, той е пасивен, с мъртвия можеш да правиш всичко. И това е...

Има и друга мода-режат здрави органи-жлъчки, уж хернии и т.н. А един тарикат праща при...

Не е нужно да си от Англия или някоя друга цивилизована държава, за да прецениш...