СамокоВест

Самоковци подкрепиха Протеста на майките на деца с увреждания

Споделете ни в

Днес самоковци изразиха своята подкрепа към Протеста на майките на деца с увреждания. С плакати „Системата убива всички”, „”Стига лъжи, искаме реформи”, „Аз подкрепям майките на деца с увреждания”, „Системата е болна! Кръвопреливането няма да помогне. Нужна е ампутация!”, „Оставка“ протестиращите показаха своята съпричастност към исканията на майките.

Инициаторите Аглика Крушовенска, Виктория Недялкова и Румяна Костадинова призоваха през Фейсбук своите съграждани де се включат в събитието. На призива им откликнаха много майки, които се включиха в протеста заедно с децата си. Всички, събрали се в обедните часове на днешния ден в центъра на Самоков, се обединиха в желанието си за по-достоен живот.

„Много се радвам, че и Самоков се включи в нещо, което започна като съвсем заслужената молба на майките на децата с увреждания за достоен живот, за равни права и нормално съществуване и се разви през последните дни до едно всенародно движение против отвратителната несправедливост, в която живеем; против нахалството на хората, които ни управляват. Надяваме се от този момент нататък да си спомним, че ние сме важни. Заставаме зад болката на тези майки със собствената си емоция и с усещането, че сме игнорирани, използвани и манипулирани.“, заяви Румяна Костадинова.

„Имаше нужда градът и общината ни малко да се раздвижат, защото това, за което излизаме, се е трупало с години и въобще не става въпрос за политика, а за това, че отдавна чакаме някаква промяна, специално що се касае до хората с увреждания, но аз мисля, че това касае всички ни”, категорична бе Виктория Недялкова. Виктория е майка на дъщеря, страдаща от спина бифида и добре познава проблемите на децата с двигателни проблеми и на техните майки. Захари и Виктория Недялкови – организатори на сдружение „Към върха“, години наред дават възможност на хора с проблеми да се качат в планината, да се докоснат до усещането за свобода и безграничност, да повярват в себе си. Въпросът е какво правят управляващите за хората с увреждания, за да повярваме в тях или ще останем с усещането за лоша държавна политика, за несправедливост, за арогантност и безнаказаност по етажите на властта.

Аглика Крушовенска се обърна към подкрепилите Протеста на майките самоковци с думите – „Аз лично не очаквах, че ще се съберем толкова хора, защото имам усещането, че през последните години в България сме малко тези, които успяваме да проявим съпричастие към проблемите и болките на други хора. Явно ножът е опрял до кокала и страданието на майките и техните деца с увреждания успява да докосне повече хора в нашето общество”.

А щом толкова много хора се присъединяват към справедливите искания на Майките на деца с увреждания, промяната към цивилизовано и хуманно решаване на проблемите им със сигурност ще се случи.