СамокоВест

Самоковски роми протестираха срещу дискриминацията – а дискриминирани се оказаха децата

 Breaking News

Самоковски роми протестираха срещу дискриминацията – а дискриминирани се оказаха децата

Самоковски роми протестираха срещу дискриминацията – а дискриминирани се оказаха децата
февруари 18
16:16 2018

Днес 50-60 роми от Самоков проведоха протестен митинг под надслов „Не на дискриминацията“. Протестът се проведе в ранния следобед на централния площад „Захари Зограф“. Така че, дискриминирани се оказаха децата на Самоков, за които площадът, с ледената пързалка и скейтрампите, е предпочитаното лично пространство за отдих, спорт и забавления. В този хубав февруарски ден, един от последните в които ще работи пързалката, часове наред децата бяха лишени от възможността да я използват.

Основната вина, за провалените намерения на децата и на младите хора на Самоков за един полезен и приятен следобед, има кметът на общината Владимир Георгиев. Главата на Общинската администрация бе своевременно уведомен от организаторите на митинга за датата, часа и мястото за провеждането му. Просрочвайки всякакви законоустановени срокове, първият ни администратор, който има диплома по право, със свое писмо до Христо Николов, един от инициаторите протеста, не даде разрешение за провеждането му. Кметът би трябвало да е наясно, че само на това основание съдът ще отмени отказа му. При цял правен отдел, в ръководената от него администрация, основателно възниква съмнението, дали забавянето не е умишлен ход.

В писмото си кметът посочва, че провеждането на протестен митинг на централния площад е недопустимо и поради монтираната ледена пързалка, която ограничава площадното пространство, а и многото деца, които използват пързалката и скейтрампите биха станали неволни участници в събитието.

НО! Кметът не предлага на организаторите други, по-удачни възможности.

Оспорва и избора на дата – денят на големия християнски празник Сирни заговезни (Прошка), когато много граждани се прибират в Самоков. Протестният митинг, който според организаторите ще събере около 500 души, ще затрудни придвижването в центъра и ще наруши правото на гражданите на свободен достъп, отдих и разходка, се посочва още в писмото.

А и този проблем би се решил от една страна с определяне на място, което не затруднява придвижването на гражданите, от друга с предлагане на часове за провеждане на протеста, когато движението не е толкова интензивно.

Съгласно нормативната уредба, забраната за провеждане на протеста е допустима само тогава, когато кметът има несъмнени данни, че митингът е насочен към насилствено изменение на конституционно установения ред или срещу териториалната цялост на страната; че митингът застрашава общественият ред в съответното населено място; че митингът застрашава народното здраве при предварително обявена епидемична обстановка; че нарушава правата и свободите на другите граждани.

Основанията за забрана са изчерпателно изброени и кметът няма право да откаже провеждането на протеста с мотиви, извън посочените в закона. Но няма пречка да предложи алтернативни места и часове, така че да не се нарушават правата и свободите на другите граждани.

В случая бяха нарушени правата на децата на Самоков на свободен достъп до съоръженията за спорт и отдих, монтирани на централния площад „Захари Зограф“.

А иначе и ромският митинг протече чисто по български  – разделен на две. На протест и на контрапротест. И докато 50-60 роми на площада се бяха обявили срещу дискриминацията, пред Читалището друга група роми афишираха, че не са дискриминирани и застанаха срещу протеста, тъй като според тях се насажда излишно напрежение.

Втори, спонтанен, контрапротест  бе събрал млади хора около фонтана на Ларгото, които настояваха „За равни права“, „За равни задължения, „За еднакви закони за всички“, „Равни при плащането на данъци и сметки“ и още в този дух.

Слава на Бога и благодарение на засиленото присъствие на полиция и жандармерия до ексцесии не се стигна. След като въобще не стана ясно какви са исканията на организаторите на протеста „Не на дискриминацията“ и трите групи се разотидоха мирно и тихо.

Ама язък за децата! Съсипаха празничния следобед на десетки самоковски момичета и момчета. 

Related Articles

4 коментара

 1. Мите
  Мите февруари 19, 15:29

  Шефа на самоковската полиция- рельовеца Попов, носеше ли си шишето-половинка, без което не ходи на работа ?

  Reply to this comment
 2. Георги Василев
  Георги Василев февруари 20, 10:23

  Кой обслужи измисления протест?:
  1. Кмета Георгиев. Представил се пред самоковските лумпени с червена окраска като противник на циганския протест.“Те, човеко се опита да ги сопре, ама нали неаме законье, видехте шчо стана.“,
  2. Сали. Демонстрирал се като организатор на цигански контра-протест, и вероятно спечели някакви симпатии /или частично завоалира негативния си образ/ сред нециганското население. „Е и Сали е против тоа измислен протест.“
  3. Най-интересна е ролята на дежурния протестър Христо Николов. С организирането на този измислен /едва ли от него/ протест той натрупа още негативи към неособено положителния си образ на кол-протестър, обслужващ този който му плати.

  Reply to this comment
 3. Василев
  Василев февруари 20, 13:53

  Ако протестът е за това-да се открият работни места, за това, че по-голямата част от младите хора са без работа, то той е изключително справедлив.И предполагам, че по същество точно това е основния проблем на Самоков, а не караници за цвета на кожата.Това трябва да искат и циганите и българите.А не кавги между нас!Всеки, който е създаден от Бога, има право на живот.Именно откриването на работни места в частния сектор трябва да бъде приоритетът на общинското ръководство.Дано и Христо Николов прочете тези редове.

  Reply to this comment
 4. граждани
  граждани февруари 22, 16:09

  Това за шефа на РПУ-та – е чиста шега.Искахме да видим дали носи на майтап.Истината е, че на една сесия на ОбС, когато е трябвало да даде отчет за работата на РПУ-то, той от притеснение си е носел малко шишенце с вода, за да пийне, ако се наложи. Така както на повечето обществени форуми на масата пред ораторите се поставя шише или чаша с вода.Но по стар самоковски адет, решихме да го изкараме пияч, каквито данни досега поне-не са постъпили в наблюдателните самоковци. Така, че изобщо не си мразим новия началник и не му подливаме нито вода, нито ракия… Добре е обаче, да не дава възможност на корумпираните в РПУ-то да го будалкат! Да си жив и здрав, г-н началник и честита нова служба!

  Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...

Високо до бога.......

А,да минем към София!! Ако може, що не минем направо към....Брюксел примерно!!! ...