СамокоВест

Самоковските управници обричат пешеходците на гибел

Споделете ни в

От години насам пешеходците в Самоков са застрашен вид. Но през тази зима управниците ни направо ги обрекоха на гибел. Тротоарите са затрупани под планини от сняг и са напълно недостъпни. Всички в този град, които по социални или етично-морални причини се придвижват върху собствените си нозе, вече месеци наред поставят живота и здравето си на карта. Тъй като единствено централните улици са що годе почистени от снега, пешеходците са принудени също да се движат по пътното платно. При рекордно ниските температури и заледените пътища рискът от произшествия е огромен. Особено опасни са главните пътни артерии, по които често автомобилите профучават с абсолютно несъобразена скорост и на пешеходците, притиснати като в капан до снежните грамади, не им остава нищо друго освен да се молят Богу. По бул.”Искър”, по улиците „България”, „Търговска”, „Македония” и така нататък, и така нататък всяка крачка е екстремно изживяване. И ако до момента все още никой не е загинал, това наистина е божа работа, а не е заслуга на избраниците ни.

бул. Искър

Разбира се управниците ни, на които и при последните избори, ей така с лека ръка, поверихме съдбините на общината, сиреч собствените си съдбини, си нямат хал хабер от проблема. Те не ходят пеша! За тях не съществуват социални пречки, не ги спират безбожно високите цени на горивата, а още по-малко ги е грижа за опазването на природата. Но докато безропотно плащаме неприлично високите им заплати с мизерните си левчета така ще бъде. И ако някой все пак реши да се оплаче, управниците ни веднага прехвърлят проблема от болната глава върху здравата. Оказва се, че вината си е изцяло наша – на данъкоплатците, на тия баламите, дето им плащаме заплатите. Защото, видите ли, почистването на тротоарите, според наредбата на Общинския съвет, е задължение на собствениците и ползвателите на имоти, намиращи се на съответните улици. А, че контролът по изпълнението на наредбата е изцяло задължение на кмета и на общинската администрация – нито дума. Защото ако чиновниците си бяха мръднали пръста и си бяха свършили работата да направят поне една проверка щяха да установят, че това е мисия невъзможна. Вината за ледените грамади върху тротоарите и пешеходните алеи е изцяло на БКС  Самоков-фирмата ангажирана със снегопочистването. Машините, кога по-добре, кога по-зле, загребват снега от пътните платна и го запокитват точно върху тротоарите, трупайки го на преспи по-високи от човешки ръст. Даже и някой стопанин да се наеме с непосилната задача да изчисти камарилата пред имота си, при следващия курс снегорините отново я връщат върху тротоара.

Единственото решение на проблема е снегът да се извозва извън града, особено при обилни валежи, както през настоящата зима. Всякакви други разпоредби са пълно безумие. Затова господин кметът, господа заместниците му и всички отговорни общински служители да бъдат така добри и да си свършат работата за която са избрани. Незабавно да прецизират договора с БКС като в задълженията по снегопочистването се включи и извозването на снега. При това всякакви оправдания, че в цената не е предвиден разход за извозването му биха били абсолютно неоснователни. И на кьоравите гарги вече е ясно, че с всяка изминала година БКС изпълнява задълженията си все по-зле. През тази зима пътищата нито веднъж не бяха опесъчени. Луга се хвърляше от дъжд, на вятър. И противно на всяка логика, колкото по обилни бяха снеговалежите, толкова по-малко бяха курсовете на почистващата техника. Така, че средства за извозването на планините от сняг има достатъчно от икономисаните изначално раздути цени на услугата.

И най-важното! Веднъж завинаги да се сложи край на порочната практика да се възлагат обществени поръчки само при един кандидат. И как така този кандидат е все БКС Самоков, все Емил Кривошиев, който „все” така си е общински съветник, независимо от коя партия влиза. Може би защото, както сполучливо бяха написали в един от форумите, инж. Кривошиев е най-гениалният хакер в света – успя с един снегорин да хакне цял град.