СамокоВест

ГЕРБ-депутатката Ирена Коцева не подкрепи предложението на Президента за задължително гласуване

 Breaking News

ГЕРБ-депутатката Ирена Коцева не подкрепи предложението на Президента за задължително гласуване

ГЕРБ-депутатката Ирена Коцева не подкрепи предложението на Президента за задължително гласуване
юли 31
13:42 2015
Ирена Коцева

Ирена Коцева

Проблеми с пултовете за гласуване попречили на депутати от ГЕРБ да гласуват предложенията на президента Росен Плевнелиев за въпросите на референдума тази есен, който ще се проведе заедно с местните избори. Това обясни депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в сряда пред Нова телевизия, уточнявайки, че десетина нейни колеги от управляващата партия не успели да подкрепят включването на въпрос за задължителното гласуване в допитването заради технически проблем.
Във вторник 24 депутати от ГЕРБ окастриха безмилостно инициираното от Росен Плевнелиев допитване до народа. От трите въпроса „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?“, „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?“ и „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?“ оцеля само последният. Герберите фактически бламираха издигнатия от собствена им партия президент.
Народните избраниците пренебрегнаха не само инициативата на президента, но и волята на близо 600 000 българи. (Припомняме, че референдумът беше поискан от президента Росен Плевнелиев, а после служебният премиер Георги Близнашки инициира подписка за свикването му, подкрепена от 570 хиляди граждани)
Предложението на Плевнелиев на референдума да се пита за мажоритарен избор на част от депутатите бе отхвърлен с 89 гласа „за“, 85 „против“ и 22-ма въздържали.
Питането за задължително гласуване първоначално получи подкрепата на 98 депутати (ГЕРБ, ПФ, АБВ и част от Реформаторския блок), 58 бяха „против“, а 25 се въздържаха.
При прегласуването обаче се оказа, че „за“ са общо 80 народни избраници, против 59, а 25 въздържали.
Съвсем видимо герберите бламираха въпроса за задължителното гласуване. Първоначално 65 от тях гласуваха със „за“, но при поисканото прегласуване, няма и минута по-късно, се стопиха до 55. Т.е. при прегласуването Анна Александрова, Валентин Николов, Валентин Радев, Джема Грозданова, Дончо Баксанов, Кирил Калфин, Корнелия Маринова, Милена Дамянова, Нели Петрова и Снежана Дукова са изчезнали и така въпрос номер две не мина.
Други 14 депутати на ГЕРБ пък са гласували по останалите въпроси за референдума, но по точно този са се изпарили. Това са Теодора Георгиева, Стефан Дедев, Руслан Тошев, Ралица Ангелова, Петя Аврамова, Любомир Христов, Кирил Котев, Ирена Коцева, Евгени Стоев, Димитър Танев, Галя Захариева, Даниела Савеклиева, Владислав Николов, Александър Ненков.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...

Високо до бога.......

А,да минем към София!! Ако може, що не минем направо към....Брюксел примерно!!! ...