СамокоВест

Самоковката Петя и Калин от Враца се венчаха на автентична северняшка сватба по време на фолклорния събор „Леденика 2019“

Споделете ни в


Мистичният звук на родопски каба гайди постави началото на автентична северняшка сватба, която се състоя по време на IV Национален фолклорен събор „Леденика 2019“ във Врачанския балкан. Пресъздаването на традиционния сватбарски ритуал започна с шествие на група от 30 гайдари. Младоженците, които избраха да се венчаят сред красивата природа на Врачанския Балкан са Петя и Калин. Младоженецът е от Враца и работи в Европейския парламент, в сферата на регионалното развитие и европейския бюджет. Петя е от Самоков и се занимава с проекти на Европейската комисия, в областта на климатичните промени. И двамата в момента работят в Брюксел. Решават да сключат брак, след като узнават за автентичното пресъздаване на Северняшката сватба по време на фолклорния събор „Леденика“. И двамата обичат планините и прекарват свободното си време сред природата. Затова и идеята да се оженят в сърцето на Врачанския Балкан, под открито небе и сред любимите скали, ги привлича веднага. За тях връзката с родните места и българските традиции изглеждат много по-ценни и по-нужни, именно защото са на 2,100 км от България

Грандиозното изпълнение на Националната гайдарска асоциация, неповторимата Валя Балканска и Петър Янев направиха сватбеното тържество незабравимо. След сключването на гражданския брак младоженците бяха поздравени от кмета на Враца Калин Каменов. Негово Високопреосвещенство  Врачанският митрополит Григорий благослови младото семейство.

Целта на Национален фолклорен събор „Леденика“ е да се съхранят хилядолетните традиции на българския народ и запазят културните ценности. Още с първото издание, Съборът получи широк отзвук сред обществеността и успя да му донесе редица престижни награди.

Фестивалът спечели първа награда в категория „Духът на България“ в обявения от Министерство на туризма конкурс, както и приз за „Фестивален туризъм“ на „Балканските награди за туристическа индустрия“.