СамокоВест

Ръст в икономиката на страната. В Самоков – бум на безработицата!

Споделете ни в

samokov centar bezrabotica naselenieБългарската икономика е отбелязала ръст в размер на 0,9 процента през първото тримесечие на 2015 г., сочи проучване на Евростат. Като цяло икономиката на Европейския съюз и на еврозоната е нараснала с 0,4 процента за същия период.
През първото тримесечие на 2015 г. Брутният вътрешен продукт на страната ни е нараснал с 2% спрямо съответното тримесечие на предходната година и с 0.9% спрямо четвъртото тримесечие на 2014 г. Това показват експресните оценки на Националния статистически институт.
През първото тримесечие на 2015 г. БВП в номинално изражение достига 17 141 млн. лева. Реализираната добавена стойност през първото тримесечие на 2015 г. е 14 480 млн. лeвa.
По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (85.8%), което в стойностно изражение възлиза на 14 711 млн. лева. През първото тримесечие на 2015 г. бруто капиталообразуването е 3 430 млн. лв. и заема 20% относителен дял в БВП.
Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през първото тримесечие принос за икономическия растеж на тримесечна база имат износът на стоки и услуги – с 1.2%, и бруто образуването в основен капитал – с 0.4%.
Крайното потребление регистрира положителен растеж от 0.6%, а бруто образуването на основен капитал – 2.6%. през първото тримесечие на 2015 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година. Износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно с 9.1 и 4.9% спрямо същия период на миналата година. Външнотърговското салдо е отрицателно.
И Европейската банка за възстановяване и развитие увеличи прогнозата си за ръста на българската икономика през тази година. В актуалния доклад на банката за региона, в който тя оперира, се посочва, че брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще нарасне с 1% през тази година. Предишната прогноза беше за растеж от 0,8 на сто.
В същото време безработицата в Самоков гони застрашителни размери. По принцип процентът на безработни в общината е повече от два пъти по-висок от средния за страната. А за месец май от Бюрото по труда очакват бум на безработицата. Прогнозите се базират на новорегистрираните безработни, освободени от хотел „Рила“ в Боровец, поради ремонта на хотела. Освободени има и по различни програми за заетост.