СамокоВест

Ромите в Самоков, все пак, ще протестират срещу дискриминацията – съдът отмени отказа на кмета

Споделете ни в

Самоковските роми все пак ще протестират срещу дискриминацията в деня на Сирни заговезни (Прошка) на централния площад „Захари Зограф“. Със свое решение от 15 февруари, Административен съд – София област отмени отказа на кмета за провеждането на протеста. Решението на съда е по жалба на Христо Николов, председател на фондация „Саворе“ и един от инициаторите на митинга под надслов „Не на дискриминацията“

Жалбоподателят твърди, че наложената от кмета забрана за провеждане на организирания митинг е незаконосъобразна. Съгласно нормативната уредба, забраната е допустима само тогава, когато кметът има несъмнени данни (а не предположения или хипотези за възможно бъдеще), че митингът е насочен към насилствено изменение на конституционно установения ред или срещу териториалната цялост на страната; че митингът застрашава общественият ред в съответното населено място; че митингът застрашава народното здраве при предварително обявена епидемична обстановка; че нарушава правата и свободите на другите граждани. Посочените основания за забрана са изчерпателно изброени и кметът не може да се позовава на такива извън тях, са посочените от Христо Николов мотиви. Той изтъква също така, че съгласно закона, забраната може да се наложи от кмета в срок от 24 часа от уведомяването му. Очевидно при положение, че е уведомил кмета на 5 февруари, забраната му от 14 февруари попада извън този срок.

Съдът е постановил, че разгледана по същество жалбата е основателна.

Според магистратите в писмото на кмета Владимир Георгиев не се посочва нито едно от основанията, което да налага неразрешаване на провеждането на митинга. Затрудненията, които биха се получили при организацията на работата на полицията, не биха могли да бъдат основание за отказ за провеждането на митинга. Кметът като орган на държавната власт е длъжен да осигури такава организация за провеждане на митинга, че същата да не затрудни и възпрепятства свободното придвижване на гражданите, играта на децата и работата на полицейските служби, се посочва още в мотивите на съда.

Всеки гражданин, независимо от длъжността, която заема, има право в гражданско качество да организира митинг, протест и да участва в такъв, за да изрази отношението си по важни за него и обществото въпроси от политически, икономически, социален или друг характер, неизчерпателно изброени в закона, е записано в обосновката към решението.  Съгласно  Закона за събранията, митингите и манифестациите, събрания, митинги и манифестации могат да се организират и провеждат от граждани, от сдружения, от политически и други обществени организации. На събранията, митингите и манифестациите гражданите изразяват мнения, възгледи и становища по въпроси от политически, икономически, социален, културен или друг характер чрез слово, плакати, макети и по друг подходящ начин. Според същия Закон, събрание и митинг може да се провежда по всяко време на денонощието, освен в часовете от 22ч. до 6ч., на открито или закрито. В случая с провеждането на митинга от 14часа до 16 часа на площад, не се нарушават и поставените ограничения относно времето и мястото на провеждането му, се сочи още в мотивите на съда.

На тези основания Административен съд – София област отмени писмото на кмета Владимир Георгиев, с което  отказва провеждане на митинга.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

В резултат – на 18 февруари (неделя) между 14 и 16 часа на площад „Захари Зограф“ самоковските роми ще могат да проведат организирания от тях протест срещу дискриминацията.