СамокоВест

Рождество на Пресвета Богородица – храмовият празник на Бельова църква

 Breaking News

Рождество на Пресвета Богородица – храмовият празник на Бельова църква

Рождество на Пресвета Богородица – храмовият празник на Бельова църква
септември 08
10:27 2014

beliova curkvaНа 8-ми септември Българската православна църква чества Рождеството на Пресвета Богородица. Празникът, популярен като „Малка Богородица“, е един от петте Богородични празници, наред с най-тържествения – Успение Богородично или Голяма Богородица (отбелязван на 15 август), а също Въведение Богородично, Благовещение и Покров Богородичен. Във всички православни храмове се отслужва Света литургия.
Указания за празника намираме още при св. Иоан Златоуст, а през пети век за него се споменава в служебника на Геласий, когато епископът на Константинопол Анатолий написал стихири за Рождество Богородично.
„Рождението ти, Богородице Дево, донесе радост на цялата вселена, защото из тебе изгря Слънцето на правдата – Христос, нашия Бог, Който развърза клетвата, даде благословение и, като унищожи смъртта, дари ни вечен живот”.
Църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и като покровителка на родилките и децата. „Малка Богородица“ е особено почитана от жените, за да им помага светицата в беда и тежка работа, да раждат леко и да са живи и здрави децата им. В нейна чест омесват и изпичат голяма богородична пита или малка, намазана с мед, наречена „богородичен хляб“.
Днес е храмовият празник и на Бельова църква. Според легендите църквата е издигната по времето на Второто българско царство, от местния болярин Бельо и затова носи неговото име. Еднокорабна и едноапсидна църква, с полуцилиндричен свод, полувкопана в земята. В сегашния си вид е построена към XV-XVII век, върху основите на по стари християнски храмове. Изградена е от ломен камък на хоросанова спойка.
Вътре, над вратата на църквата, Никола Образописов е изписал следния надпис : “…За слава на светата единосъщна и неразделима троица Отца и Сина и Светия дух, изписа се тази църква такава, каквато е сега през 1869 година, 15 април. Тя беше и от старо време изписвана, но в последните времена издраскана и развалена дотолкова, че не беше възможно да остане така. За уверение на това се намира запазена част зад дулапа. Кога е пак съградена не знае никой да каже, нито се намери някъде надпис. По предание се разказва да я е издигнал някой си Бельо и по тази причина да носи неговото име – Бельовата църква. Тя беше, преди да се обнови, през средата преградена… нямаше нито един прозорец, а от вън беше зарита със земя…“
Отделно от черквата е изградена камбанария долепена до покрита с просторен навес чешма. Тавана на навеса е с дърворезба, а стената от изток, на която е чучура е облицована с красиви плочи украсени с релефи с цветни мотиви.
Южно от камбанарията се намира аязмото. По разкази, на празника „Животворен източник“ във водата на аязмото се появявал Богородичния образ. Една от иконите в църквата изобразява Св. Богородица като животворен източник.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Браво на будните наши съграждани, решили да атакуват грабителската политика на управниците ни! Това,че сега...

Между другото, изпратих на Самоковест прекрасна статия за т.н. язовир Яденица за да я публикува,...

В края на 1979г. руснаците взривиха много мощна подземна ядрена бомба близо до иранската граница,...