СамокоВест

Реформаторският блок обяви състава на Гражданския съвет

Споделете ни в

reformatorski blok

Реформаторският блок учреди Граждански съвет от 25 души, който ще определя политическите му позиции и взаимодействието му с други партии. В него влизат представители на бизнеса, икономисти, юристи, психолози. Идеята за граждански съвет, с помощта на който обединението на СДС, ДСБ, ДБГ, „Зелените“, „Синьо единство“, „Свобода и достойнство“ и БЗНС да се отвори към гражданското общество, дойде след среща на представители на блока с група интелектуалци в края на юли. Тогава 15 университетски преподаватели, сред които проф. Михаил Неделчев, Васил Гарнизов, Калин Янакиев и журналистът Димитър Бочев изпратиха обръщение към партиите, в което настояха политиците да преодолеят „естествения си партиен егоизъм и надменност“ и да участват в развитието на ново общонационално движение.
„Гражданският съвет е пример как гражданите и политиците могат да работят заедно. Взаимно си гарантираме, че голямата ни обща цел няма да стане заложник на дребни партийни сметки и че интересите на гражданите са представени и защитени”, заяви журналистката Ралица Ковачева, която също е член на съвета, по време на представянето му в НДК. „Гражданският съвет на Реформаторския блок е основан на идеята за взаимно уважение, търсене на консенсус и споделена отговорност. Партиите отдават част от партийния суверенитет на гражданите, а гражданите поемат риска да участват във вземането на политически решения. Така взаимно си гарантираме, че голямата ни обща цел няма да стане заложник на дребни партийни сметки и че интересите на гражданите са представени и защитени. В Гражданския съвет на Реформаторския блок ние, гражданите и политиците, седим на една маса, ние сме равнопоставени партньори в предлагането на идеи, обсъждането на политики и вземането на решения.” е позицията на Ковачева и останалите членове на съвета.

Какво е Гражданският съвет:

-платформа за взаимоотношение на РБ с гражданското общество

-изработва политическите позиции на РБ

-взима решения за разширяване на РБ и за политически взаимодействия

ГС на Реформаторския блок е обединен около идеята, че това правителство не може – няма способност, нито възможност и не трябва да продължи да управлява. Затова Гражданският съвет не просто иска оставката на правителството Орешарски, а изработва реформаторските политики, с които да се промени модела на управление. Сформирани са четири работни групи, в областта на икономиката, правосъдието и вътрешните работи, административната реформа, гражданското участие и медиите, в които членовете на съвета активно работят всеки ден.

Пълен списък на членовете на Граждански съвет на Реформаторския блок:

1. Анатоли Замфиров – собственик на верига ветеринарни клиники

2. Атанас Славов – доктор по конст. право, преподавател в СУ

3. Виктор Лилов – издател и мениджър в областта на културата

4. Генади Кондарев – икономист, еко сдружение За земята

5. Георги Ганев – доктор по икономика, Център за либерални стратегии

6. Георги Стефанов – еколог, wwf – България

7. Горан Стойковски – политолог, преподавател в НБУ

8. Гроздан Караджов – юрист, предприемач

9. Деян Кюранов – д.ф.н., Център за либерални стратегии

10. Димитър /Димо/ Бечев – доктор по политичиски науки, Директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика

11. Евгени Кънев – доктор по икономика, управл. съдружник на ЕИСИ

12. Ергин Емин – общественик, председател на сдружение ЕВЕТ

13. Иван К. Иванов – социален психолог, преподавател в НБУ

14. Иво Ивков – юрист, член на Арбритражната комисия на УЕФА

15. Калин Терзийски – писател

16. Любомир Христов – доктор по икономика,Инст. на фин.консултанти

17. проф. Михаил Неделчев – литературен историк, критик и текстолог

18. Ралица Ковачева – журналист

19. Стефан Попов – социолог, Изп. директор на Риск – Монитор

20. Стоян Радев – режисьор

21. проф. Тодор Танев – доктор по политология, преподавател в СУ, НБУ, АУБ, ръководител катедри Политология и Публична администрация в СУ

22. Трайчо Трайков – икономист

23. Харалан Александров – социален антрополог, преподавател в НБУ

24. Цветозар Томов – социолог, агенция Скала

25. Юлияна Николова – публична администрация и мениджмънт, Директор на ф-я Център за модернизиране на политики