СамокоВест

Реформаторският блок няма да участва в коалиция на малцинството

Споделете ни в

parlament narodno sabranie„Реформаторският блок няма да влезе в коалиция на малцинството, това е безсмислено. Коалиция се прави, за да имаш мнозинство”. Това заяви тази сутрин Трайчо Трайков от Гражданския борд към РБ в „Здравей България” по Нова телевизия. „Ако Реформаторският блок влезе в правителство с хоризонт до юли догодина, няма смисъл. Ние бихме влезли в правителство, само ако имаме шанс да свършим нещата, които са важни за нас и за страната”, заяви още той.
„Парламентарната подкрепа следва да има само един образ – коалиционно споразумение. Ние ще държим да бъде записано какво трябва да се свърши и в какви срокове. Тогава ще е по-лесно“, продължи Трайков. „Трябва да има коалиционно споразумение, защото всичко останало не е част от управлението”, коментира той. „Ако въобще има правителство, то ще бъде на основа на стриктно разписано коалиционно споразумение. Ако има такова, реформата в правосъдието не може да се извърши за 6 месеца. Не се връзва. Ако РБ влезе в правителство с хоризонт до юли догодина, това е нонсенс, РБ би влязло в правителство, само ако има шанс да свърши нещо. Две години е едно, а 8 месеца е друго. За 2 г. може да се направят много неща. Това е заявката ни. Това е философско разсъждение, хората ще може да свършат работа, но няма да са свикнали с удобствата на властта. Реформите се вършат първата и втората година, третата и четвъртата – не“, щателно разясни позицията си Трайков.
На въпрос коя да е третата формация, която да участва в бъдещото управление, той заяви, че по метода на изключването има само един вариант и това е Патриотичният фронт, който обаче не иска да участва по начина, по който ГЕРБ и Реформаторите си представят.
Трайчо Трайков посочи, че според личното му мнение, не е фатално, ако има нови избори, но не е добре, особено в края на годината, когато трябва да се определя бюджетът.
Попитан от водещата Ани Цолова: „Уморихте ли се? Вече трета седмица задаваме едни и същи въпроси“, представителят на Реформаторите отговори:
„Вярно е, това е цирков акт на балансиране. Може да са се уморили хората от парламентарната група, към която аз не принадлежа. Това не е основна тема, преговарящите се опитват конструктивно да стигнат до определени теми. На този етап още нищо не е окончателно, още се водят консултации за съставяне на правителство. Към момента е работа в процес на производство и всякакви коментари са подранили“, завърши Трайков.