СамокоВест

Реформаторският блок и НФСБ се споразумяха – патриотите остават в подкрепа на правителството

Споделете ни в

narodno sabranieРеформаторите убедиха патриотите да не се оттеглят от мнозинството. Коалиционните партньори решиха, че няма да уволняват спорните, според патриотите, назначения на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната и на Веселин Пенев за областен управител на София. В замяна Патриотичният фронт ще получи зам.-министър на отбраната, зам. областен управител на София, а новините на турски ще минат в БНТ 2. Това съобщиха официално от двете формации. Имената на двамата представители на Патриотичния фронт ще станат ясни след консултации с ГЕРБ.
„Постигнахме разбирателство с колегите от Реформаторския блок. В духа на прозрачността и гарантиране на едно крехко, но формирано доверие между двете политически сили, се разбрахме да издигнем представители на Патриотичния фронт на аналогични постове, близки до тези, на които са назначени представителите на Реформаторския блок. Издигаме кандидатура от ПФ, но не политическа кандидатура, издигаме кандидатура на човек за заместник-министър на отбраната, в духа на това, което сме заявили от самото начало, че сме готови да предоставим експерти, но не и политически фигури. От друга страна издигаме и кандидатура за заместник областен управител на София-град също човек, който не е политически ангажиран, с нито една от нашите две партии, но е специалист в тази област“, заяви на брифинг в парламента съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Според него фронтът е воден от отговорната задача да не се допусне навлизането на България в нова политическа криза. Той припомни, че в програмата на патриотите има текст, който е против назначаването на представители на етнически партии на ръководни постове и уточни: „В едноседмичен период проведохме много разговори с останалите партии, които са подписали програмната декларация и стигнахме до извода, че назначенията не са направени умишлено, а са на база качествата на издигнатите кандидати”.
От своя страна здравият министър и член на Реформаторския блок Петър Москов обяви, че с Патриотичния фронт са постигнали баланс.
„Ще търсим подкрепа от страна на Патриотичния фронт за едно от нашите основни искания – парламентарна комисия, която да разследва срастването на политическата, икономическата, медийната и съдебната власт“, каза Москов и обясни: „Това, с което блокът влезе, беше комисията „КОЙ”. Крайно време е тя да се състои и ние разчитаме на подкрепата на фронта за това”.
Министърът заяви, че не харесва избора на Слави Бинев за шеф на комисията по културата, но това назначение е на ПФ и реформаторите са длъжни да го защитят. „Т.е. удържаме балансите вътре в подкрепата за правителството, на мнозинството. Постигнали сме този баланс и това може би е първа добра стъпка и крачка наистина да вървим към разбирателство и трайно мнозинство”, каза още Москов.