СамокоВест

Реформаторите са против пенсионни реформи без широка публична дискусия

Споделете ни в

parlament narodno sabranieВчера депутатите от бюджетната комисия приеха на второ четене бюджета за догодина. Така от 1 януари влизат в сила и новите правила за пенсиониране. Пенсионната възраст няма да се вдига, стажът ще нараства с по 4 месеца годишно. Родените след 31 декември 1959 г. ще могат да избират къде да се осигуряват допълнително (но задължително) за втора пенсия – в НОИ или в частен фонд. Представителите на Реформаторския блок в комисията гласуваха „въздържал се”.
Ако предложението на комисията се внесе в този вариант в пленарна зала, от Реформаторския блок ще гласуват против промените на пенсионния модел. Реформаторите няма да подкрепят само текстовете, свързани с пенсионните фондове, а не бюджета като цяло.
„РБ са категорични, че промените на пенсионния модел нямат връзка с бюджет 2015 и се надяват те изобщо да не бъдат внесени от ГЕРБ. Не подкрепихме в бюджетната комисия предложението на ГЕРБ, защото имаме принципна позиция, че такава дълбока промяна на пенсионния модел трябва да се обсъжда, преди да се приема. Вече казахме, че за нас е обезпокоително документи за бъдещето на пенсионно-осигурителния модел да се подписват без публична дискусия, без да е взето мнението на работодателите, без направена оценка за въздействието и яснота за следствията от прилагането на промените и без консенсусна позиция на ГЕРБ и РБ.”. Това каза заместник-председателят на „Движение България на гражданите“ и заместник-председател на Бюджетната комисия в парламента от РБ Димитър Танев.
Във тази връзка лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев заяви: Промените в пенсионната реформа не може да се обсъждат на неделно матине. Реформаторският блок няма да подкрепи текстовете в Бюджет 2015 относно пенсионната реформа в пленарна зала, коментира той. Ако се стигне до подобно решение, в което започнат трансфери от частните фондове към НОИ, защото това е предложението, това ще е най-важното политическо решение, което България е взимала във вътрешната си политика от 2000 г. насам, каза още Радан Кънев.
На практика решението за пенсионните фондове е национализация, категоричен е лидерът на ДСБ. Затова, ако ГЕРБ не склонят да оттеглят предложението си, Реформаторите със сигурност ще гласуват против.
Радан Кънев посочи, че Програмната декларация на мнозинството и коалиционното споразумение, не е минала през Министерския съвет, не е обсъдена с надзора на Националния осигурителен институт и със социалните партньори в тристранен формат. Според него дори тези формални основания са достатъчни тя да не се разглежда прибързано и необмислено и при липсваща оценка на въздействието, ефектите върху икономиката са непредвидими. По думите му капиталовият елемент на пенсионната система следва от неумолими демографски реалности и премахването му ще има съкрушителен ефект върху днес активните поколения, когато дойде време за тяхното пенсиониране. „Ако има проблеми в управлението на професионалните и универсалните пенсионни фондове те са от компетенциите на КФН, ДАНС и прокуратурата, а не са повод за отстъпление от посоката на пенсионните реформи. Нека засилим контрола и наложим санкции, а не наказваме хората, които са натрупали средства по лични партиди“, заявява Кънев.
„Ще направим възможното тази опасна идея да не влиза в пленарна зала по този изненадващ и некоректен начин. Нека колегите я предложат и защитят в рамките на общ дебат за пенсионната реформа и да защитят вижданията си за пълно връщане към солидарния модел“, пише лидерът на ДСБ и добави, че управляващите трябва да докажат, че подобна философия е икономически и демографски обоснована.
Експерти и работодатели също съзряха в подписания документ спорен опит за прекрояване на пенсионния модел и заподозряха пореден опит за национализация на пенсионни активи. Става дума за предвидената възможност родените след 1960 година да избират дали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд или вноските им да отиват само в Националния осигурителен институт.

One thought on “Реформаторите са против пенсионни реформи без широка публична дискусия

  1. Срещнали се Нане, Вуте и Пена в кафе „Богат беден“.
    – Знаете ли моите пари изчезнаха в „ПИРАМИДА“ , похвалил се Нане.
    – Моите пък изчезнаха в „БАНКА“, спомнил си Вуте.
    – Ех …., глупаци. Защо не ги държите в пенсионен фонд. Там са на сигурно място.

    Господин Борисов правилно се сети, че все още не са изчезнали парите от пенсионните фондове. Сега вече може да спи спокойно. Когато това се случи ще са виновни Нане, Вуте и Пена които не са избрали „честния“ пенсионен фонд.

Comments are closed.