СамокоВест

Ремонтът на яз. Бели Искър няма да го бъде и догодина

Споделете ни в

Ремонтът на язовир „Бели Искър” няма да започне през следващата година, заявиха за NOVA от „Софийска вода”. Язовирът е публична държавна собственост. В настоящия момент има концесионен договор между Столична община и „Софийска вода“ АД, по силата на който стопанисването, поддържането и експлоатацията на язовир „Бели Искър“ се осигуряват от концесионера.

Отговорността за финансирането на реконструкцията продължава да се прехвърля между няколко министерства, концесионера „Софийска вода“, областния управител  и общината.

Дори и институциите да постигнат консенсус за това кой ще поеме разходите за реконструкцията, подготовката на процедурата ще отнеме повече от една година, уточниха от „Софийска вода“.

По груби оценки необходимите средства са между 20 и 30 милиона лева.

В края на месец ноември главният прокурор Сотир Цацаров внесе сигнал до премиера Бойко Борисов с настояване отговорните държавни органи да вземат всички необходими мерки за обезопасяване на язовирите и водоемите в страната. Сигналът бе по повод доклад на Върховната административна прокуратура за състоянието на язовирите и големите водоеми. В доклада се сочи, че най-неотложни са мерките за язовир „Бели Искър“. Той има нужда от спешен ремонт и укрепване на язовирната стена.

От МРРБ пък съобщиха, че стената на язовир „Бели Искър“ е технически изправна, поддържа се по-ниско водно ниво, а реконструкцията ще повиши сеизмичната й устойчивост до 9 по Рихтер. От  министерството внесоха в съда жалба срещу наказателното постановление за административна санкция за неизпълнение на предписание за язовир „Бели Искър“.