СамокоВест

Районен съд-Самоков защити свободата на словото

Споделете ни в

На 11.07.2018 година Районен съд-Самоков постанови, че публикацията на сайта Самоковест „Какво се случва зад високите порти на Девическия манастир в Самоков? Монахиня е оставена без грижи, заключвана, без телефон, без външен достъп!“ от 24.08.2016 г. не съдържа обиди и клевети и по никакъв начин не накърнява достойнството на и.д. игуменка на Манастира монахиня Пелагия. Монахиня Пелагия, която временно изпълнява длъжността игуменка на Девически манастир „Покров на Пресвета Богородица“,  заведе иск срещу нас за максимално допустимата по закон сума от 10 000 лева, като обезщетение за нанесени ѝ неимуществени вреди.

Не коментираме защо монахинята атакува пред съда единствено сайта Самоковест, след като и други медии дадоха гласност на случая. Остават само предположенията с какво сайтът ни е по-различен и кой би желал да му „затвори устата“!

За чест на съдебната система,

Районен съд – Самоков – втори състав с председател Марина Трифонова достойно защити свободата на словото. В мотивите по делото, съдия Трифонова е посочила, че журналистите свободно могат да избират изразните средства. Изтъква се, че поставените в публикацията ни въпроси са значими, от социално и религиозно естество, свързани със запазване сградите в Манастира. Свободата на словото гарантира правото на всеки да изрази публично мнението си, изградено върху личностната му ценностна система и достъпната му информация. Пресата, а и обществото като цяло, имат пълното право да изразяват не само съмнение, но и

недоволство и критика,

ако имат усещане за непрозрачност. Свободата на словото не е абсолютна, а се разпростира до пределите,  зад които се засягат други конституционни ценности – каквито са доброто име и правата на другите граждани.

В мотивите си съдът посочи, че изнесените в статията факти – монахиня е оставена без грижи, без телефон, без външен достъп, килията ѝ се заключва, че не са били полагани грижи и за бившата игуменка на манастира Гавриила, че и нейната килия не се е почиствала, че самата игуменка е била занемарена, че манастирът напълно обезлюдя

не са обидни и позорни.

Обидни биха били изрази, използвани извън контекста на коментираните събития и пряко засягащи честта и достойнството на адресата.

На тези и други и други основания, посочени в решението, Съдът отхвърли иска на монахиня Пелагия и я осъди да заплати съдебните разноски.

Решението е окончателно и влезе в сила.

Независимо от многобройните критики срещу съдебната система у нас, Районен съд-Самоков за пореден път доказа, че все пак живеем в правова държава, в която силата е на страната на закона.