СамокоВест

Радан Кънев в Самоков: Преди всичко Европа е върховенство на закона

Споделете ни в


Преди всичко Европа е върховенство на закона. Това каза водачът на листата на Политическо обединение „Демократична България“ Радан Кънев на среща с гражданите на Самоков. В срещата участваха още Стоян Михалев и Васил Гюров – кандидати за Европарламента от политическото обединение, което включва ДСБ, „Да, България” и Движение „Зелените”.

Срещата откри председателят на местната структура на ДСБ Васил Зашкев. Той определи листата на „Демократична България“ за предстоящите Европейски избори като „листата на надеждата“

Стоян Михалев подчерта, че „Демократична България“ е общността на хората, които искат повече Европа в България. „Имаме изключителна нужда от силни кандидати със силен проевропейски профил. Необходимо е да се престане с това говорене, сякаш сме нещо чуждо и странично. Ние сме част от Европа и тук трябва да има Европа за нас!“, заяви Михалев.

Издигнатият от Движение „Зелените”, Васил Гюров подкрепи казаното от Михалев и изтъкна, че и трите формации в „Демократична България“ имат идентични позиции относно единната европейска политика и нейния модел във всички сектори. Според него големият проблем на прехода е, че гледаме какво ни разделя, а не какво ни обединява. Гюров подчерта, че листата на обединението е съставена изцяло по демократичен път от личности, за които властта не е самоцел. Той отбеляза, че в листата на Демократична България участват хората, които през 2015 година напуснаха властта, защото ГЕРБ не изпълни споразумението за реформи и най-вече в съдебната система. 

Водачът на листата на „Демократична България“ Радан Кънев се обърна към присъстващите с думите – Без съмнение голяма част от българите се радваме, че сме в Европейския съюз и сме част от обединена Европа. Но основната полза от европейското членство за всеки отделен българин, е възможността да откъсне себе си, бизнеса си, децата си и дори ваканцията си от България. Това е изумително тъжен факт…

„И кое е това, което го има там, а го няма тук? Коя е липсващата брънка, какво се къса? Съгласих се да участвам и да бъда част от нашата листа, защото вярвам, че можем да влезем двама души в Европарламента, за да свържем тази брънка. Преди всичко Европа е върховенство на закона. И това е нещото, което го има другаде, а го няма тук. Тук има непозната по своите мащаби корупция“, каза Кънев. Той посочи, че целта на „Демократична България“ е чрез върховенството на закона да върне страната ни в Европа, за да може благата, които свързваме с европейската цивилизация, да бъдат част и от нашето ежедневие. Радан Кънев защити необходимостта от общо европейско правосъдие. „Европейската политика за правосъдие прави първите си крачки. Европа е на 70 години, но общото европейско правосъдие е дете, което едва прохожда”, каза Кънев.

Листа № 13 е пътят към постигането на тези цели, това е листата на надеждата, защото Политическото обединение е дългосрочен проект за Демократична България.