СамокоВест

Пътят Боровец-Радуил в Пълен абсурд

Споделете ни в

Репортаж на Румен Бахов, излъчен в сутрешния блок на Нова телевизия, разкри пълните абсурди по пътя Боровец- Радуил. Това е един много оживен път от второкласната пътна мрежа – пътят, който в общи линии свързва Южна България с курорта Боровец, уточни във въведението си репортерът . По него минават десетки автобуси с туристи, тръгнали към зимния курорт, както и автобуси с ученици тръгнали на зелени училища, допълни той. Камерата разкри няколко от опасните срутища по пътя – обезопасени със стари, прогнили колове и лента с цвят на избеляло трикотажно  бельо. Една от показаните дупки, спокойно може да погълне цял автобус, а мантинелата кротко си виси над пътя, според коментара на репортера.

Че ямата изобщо не е обезопасена, нямаше как да не се съгласи и кметът на Самоковка община Владимир Георгиев. „Радвам се, че досега не е имало по-критични ситуации, при които някой да пострада. Това, което показвате може да се види поне на още 6-7 места по пътя до село Радуил.  Особено при честите мъгли тук тези участъци, представляват сериозна заплаха за хората. Писали сме писма до Областното пътно управление и до Агенция „Пътна инфраструктура”, но резултат, виждате, няма”, сподели пред камерата кметът на Самоковска община Владимир Георгиев. Той уточни, че състоянието на пътя е сериозен проблем най-вече за жителите на село Радуил, голяма част от които работят в Боровец и пътуват ежедневно. А кметът на Радуил Любомир Димитров допълни „Познавам пътя, карам бавно и затова не съм попаднал в дупките. А шофьорите, които не минават често оттук, как да се предпазят?”

По повод сигнала от „Пътна инфраструктура” са отговорили, че са поставени знаци за стеснение на пътя и за по-бавно придвижване в тези райони. „През миналата година близо 200 хил. лв. са вложени чрез програмата за текущ ремонт на пътя Боровец – Радуил – Костенец. Пътят е изкърпен и е подобрено отводняването. През 2016 г. са изпълнени възстановителни дейности на пропаднал участък на около 3 км след Радуил по посока Боровец”, пишат още от агенцията. От ведомството уточняват, че извършените ремонтни дейности са в съответствие с разполагаемия финансов ресурс и добавят, че пътният сектор от години е недофинансиран. Повтаряйки познатата мантра, от АПИ се надяват, че с въвеждането на тол-системата на магистралите ще има възможност да се инвестират  повече средства и пътният сектор ще бъде устойчив.

Сайтът ни също многократно е поставял проблема, настоявайки за решаването му от страна на отговорните институции, като се направи сериозен и цялостен ремонт на трасето. Още през 2013 година алармирахме – Свлачища по пътя Боровец-Радуил го превръщат в път убиец. Продължихме темата в публикацията „Пропаднали участъци по пътя Боровец-Радуил – опасни за живота“.

Резултат – НУЛА!

Дано този път не се чака сериозен пътен инцидент и едва тогава отговорните институции да се задействат.