СамокоВест

Първа победа на гражданите – протестите принудиха управляващите да намалят цената на тока

 Breaking News

Първа победа на гражданите – протестите принудиха управляващите да намалят цената на тока

Първа победа на гражданите – протестите принудиха управляващите да намалят цената на тока
февруари 28
13:29 2013

На 18-ия ден от протестите в България гражданите удържаха първата си победа. Те принудиха управляващите скоростно да намалят цената на тока. Лъжата, в която ни убеждават от години насам, че цената, която ДКЕВР е утвърдила на електроразпределителните дружества е реалната цена на електроенергията, се срина пред очите ни за броени дни. Оказа се, че регулаторът е подарил на ЕРП-тата  милиарди левове за несъществуващи инвестиции, че е осигурил на монополистите на енергийния пазар възможности да формират до 240% печалба, че е товарил най-бедното население в целия Европейски съюз с най-скъпата енергия произвеждана в страната, за да гарантира огромни облаги за определени частни електроцентрали. Откровена лъжа се оказа и твърдението, че ДКЕВР е независим енергиен регулатор, и че правителството, народното събрание, парламентарно представените политически партии си нямат и хал хабер какви ги върши комисията. Със сигурност в държавата няма и един човек, който се е хванал на тази въдица. Доказаха го стотиците хиляди протестиращи, излезли на улиците във всички градове на страната, които ясно показаха, че отговорността за непосилните сметки е отговорност на управляващите. Доказа го и скоростта, с която правителството, макар и в оставка и народното събрание, въпреки че е пред разпускане, приеха решения и предприеха действия за понижаване цената на електроенергията още от утре. Вчера министърът на енергетиката в оставка Делян Добрев светкавично откри схема за поевтиняването му до 11%. Депутатите на скорост промениха Закона за енергетиката. На тази база ДКЕВР още днес смъква цената на тока между 6% и 11% според вида абонат (фирма или физическо лице) и в зависимост от тарифата – дневна или нощна, като поевтиняването влиза в сила от 1 март 2013 година.

Най-важното завоевание на протестиращите обаче е победата на гражданското общество. След близо две десетилетия летаргия, най-подир и на българите им стана ясно, че естественият коректив на управляващите са самите те – гражданите. Че те са тези, които трябва да осъзнават и активно да защитават своите права и интереси, а не да се съпреживяват като овце поведени на заколение.

Related Articles

1 Comment

 1. Гражданин
  Гражданин март 01, 22:08

  Каква победа не виждате ли че се подиграват с нас. Цената на тока не е проблем, проблем са добавките който са над 60% от сметките.

  „ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА“
  Д-р Константин Тренчев – КТ „Подкрепа“ – комунист, роднина на Георги Димитров

  Огнян Донев – КРИБ – комунист и ръкоположен за олигарх.Разследван.

  Божидар Данев – Българската стопанска камара – комунист, секретен сътрудник на ПГУ Дс, Генчев

  Цветан Симеонов – Българската търговско-промишлена палата – офицер от ПГУ на ДС

  Георги Ганев – Център за либерални стратегии – Отровено общество

  Огнян Минчев – Асоциация “Прозрачност без граници“ – преподавател по политикономия

  Георги Стоев – Индъстри Уоч – Отровено общество

  Питам аз като гражданин на България,какво правят соросидите в Обществения съвет!
  Нас Сорос ли ще ни управлява???
  Пак се намърда тая сган, от която народът иска да се отърве.
  Не само Сорос и неговото „Отворено общество“, но и цялата проамериканска политика, която водят нашите „политици“ , нарекли се демократи! Всички ограбвали народа и изпълнявали безпрекословно „Плана Ран-Ът“! Разследване и затвор за предателите на България!!!

  Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...

Високо до бога.......

А,да минем към София!! Ако може, що не минем направо към....Брюксел примерно!!! ...