СамокоВест

Протоиерей Михаил Колев разкри пред ученици от НУ “Станислав Доспевски“ добродетелите на християнското семейство

Споделете ни в

На 21 ноември, когато Българската православна църква почита въвеждането на Пресвета Богородица в храма архиерейският наместник протоиерей Михаил Колев се срещна с ученици от НУ “Станислав Доспевски“. Инициативата е на директора на Младежкия дом Латинка Щъркелова. От 1929 година, с решение на Светия Синод на Българската православна църква, този празник се чества и като Ден на християнското семейство и на православната младеж.

Единствено българите празнуваме Въведение Богородично като Ден на християнското семейство. От векове наред дедите ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци, както и усвояват важни знания за света. В семейството те не само биват възпитавани, но и изграждат своя характер и именно семейната среда е предпоставка за развитие на техните заложби и дарби. В потвърждение на традициите протоиерей Михаил Колев подчерта, че в семейството ние изпитваме най-красивите чувства – любов, обич, искреност, уважение, смиреност. Той разкри пред учениците силата на вярата и на молитвата. Просветен с вярата и утвърден в Христовото учение нашият народ от векове чувства живата връзка на душата си с Бога. Силата на молитвата създава в душата радост, а в сърцето благодат. В денят на християнското семейство заръката на отец Михаил Колев към децата бе да обичат и почитат своите родители, да бъдат добри с тях и да им помагат във всичко.

Под ръководството на учителите Любослава Пътникова и Илияна Атанасова малчуганите представиха традиционна семейна вечеря. Всеки, от събралите се около софрата три поколения, разказа какво е свършил през деня и как е заслужил хляба си, казаха молитва и най-възрастният разчупи питата.

Срещата на учениците с отец Михаил Колев остави у всеки вярата, че семейството е ценност, съумяла да съхрани народността и духовността ни през годините.