СамокоВест

Протестиращи скандираха „оставка“ и „червена мафия“ пред хотел „Рила” в Боровец

Споделете ни в

ostavka protest rila borovecБягството на управляващите в Боровец не спести на премиера Пламен Орешарски скандиранията на протестиращите „оставка“ и „червена мафия“. Изборът на курорта, който е на 70 км от София, за място на семинара на парламентарното мнозинство от БСП и ДПС и правителството, не им помогна да избегнат лична среща с недоволните от управлението им. Обичайна практика на участниците в антиправителствените протести е да причакват премиера пред сгради, където той има публични прояви. Пламен Орешарски на свой ред доста пъти използва задните входове на сградите, за да избегне срещата си с протестиращите. Този път участниците в антиправителствените протести последваха управляващите до хотел „Рила” Боровец. В съботната вечер те оградиха входовете на луксозния хотел. Докато течеше пресконференцията на премиера и лидерите на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан протестиращите скандираха „оставка”. Това обаче не смути БСП и ДПС депутатите, нито членовете на правителството, да се насладят на всички екстри, които им предложи един от най-добрите ни зимни курорти . Заради семинара на управляващите всички други резервации в хотел Рила са били анулирани.

„Не, не ме притесняват протестиращите. Този шум е доста скромен“, заяви премиер-министърът Орешарски. Същия рефрен припя и водачът на социалистите Сергей Станишев. „Не ме притеснява шумът отвън, защото, ако всички участници излезем навън, сигурно ще сме повече от тях. Те няма как да ни смутят“, каза той. Лидерът на ДПС Лютви Местан на свой ред обяви: „Семинарът се проведе в изключително спокойна среда. Брифингът се провежда на фона на протестиращите. Случайно ли е? Целта е политическите реалности да се изместят от другите важни политически теми“. Според него протестът е бил специално организиран само за брифинга.

Макар според премиера камерите и микрофоните да не му пречат, пресслужбата му помоли и медиите да напуснат хотела.

Резултатът от проведения семинар и бъдещите планове на управляващите могат да бъдат обобщени с думите на премиера Орешарски: „Трудното свърши. Предстои по-трудното. Доказахме, че можем да устоим на уличен и психологически натиск, че не ни плашат заварените безредици както в обществото, така и в институциите.”