СамокоВест

Прокурорска проверка установи драстични нарушения при добива и преработката на дървесина

Споделете ни в

durven materialСлед безброй сигнали на граждани и публикации в медиите за поголовна, незаконна сеч в горите на територията на община Самоков, прокуратурата се самосезира и започна проверка. Проверяващият прокурор Емил Трендафилов е установил редица нарушения при добива и преработката на дървесина. За нередности в работата са сигнализирали и горските служители. Проверката обхваща дейността на всички дървопреработвателни предприятия в района, на Регионалната дирекция на горите, на Държавно горско стопанство – Самоков и на обекти извън района, в които се реализира продукция, изработена в нашите гатери. Вече пет месеца Районната прокуратура, съвместно с полицията, Регионалните дирекции на горите – София и Благоевград, както и Изпълнителната агенция по горите ревизират работата на обектите. Предмет на проверката е издаването на разрешителни за ползване на производствена горска мрежа.
На територията на общината са регистрирани 120 фирми, които имат разрешение за изработване на производствена марка. Съгласно Закона за контрол и опазване на горските територии към заявлението за това разрешително се прилагат документи за собственост на обекта и документи по ЗУТ за въвеждане на обекта в експлоатация. При проверката обаче е установено, че има издадени само 15 такива документа, как работят останалите 105 фирми – все още няма обяснение. Дали се касае за престъпление или за административно нарушение предстои да се установи.
Като цяло резултатите до тук са изключително обезпокоителни, посочват от прокуратурата. При засилените проверки, обхванали няколко фирми от Самоков, търгуващи с благоевградска фирма, в периода 27 май – 5 юни, са установени 399 превозни билети. Установено е, че има несъответствие на оригиналите на билетите и приложенията им – количествата са значително занижени и ще бъде много трудно да се уточни, колко е реално излязлата дървесина от района, защото тя не съответства на отчетената в РДГ. Установено е също така, че дневниците на регистрираните обекти по Закона за горите не се водят редовно, не се вписват превозните билети в момента на издаването им, не са попълнени реквизитите, правени са поправки, липсват подписи и т.н. Показателно е, че в същите тези нередовни дневници е отбелязано със съответните подписи, че са извършени проверки от горски инспектори на РДГ-София клон Самоков без да са констатирани никакви нарушения. Като цяло ревизията е установила редица пропуски в работата на държавните и общински структури, ангажирани с контрола върху добива и преработката на дървесина на територията на Община Самоков. От прокуратурата уточняват, че това са само част от установените нарушения, като проверката продължава.