СамокоВест

Проектът на нов Наказателен кодекс налага невиждана до сега цензура

 Breaking News

Проектът на нов Наказателен кодекс налага невиждана до сега цензура

Проектът на нов Наказателен кодекс налага невиждана до сега цензура
януари 07
18:45 2014

Проектът на новия Наказателен закон гарантира цензура, каквато досега не е била въвеждана в България. Такова е мнението на адвокат Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация” и на адвокатът блогър Николай Хаджигенов. Двамата изтъкнати юристи коментираха предложения от правосъдния министър Зинаида Златанова проект за нов Наказателен кодекс в сутрешния блок на bTV. Обект на най-острите им критики стана скандалният член 146 от проекта. Той предвижда наказание до 1 г. затвор, пробация или глоба за фотографиране и записване на хора без тяхното съгласие. Правозащитници видяха в мярката опит за забрана за снимане и отразяване на протестите. Юристите квалифицират нормата като невиждана до сега в България цензура, която ще обслужва единствено политиците. За снимка, като на Волен на Варадеро, ще се влиза за година в затвора.

„Отиваме към етап Северна Корея – ще забранят блогъри, адвокати, интернет”, заяви адвокат Хаджигенов. Той нарече проекта за нов НК тоталитарна промяна и репресивна норма, насочена срещу всички граждани и подчерта, че в протестната нощ с белия автобус пред Народното събрание именно благодарение на снимащите хора е станало ясно какво се е случило. Иначе щеше да остане само версията на властта, според която протестиращите са счупили прозорец на автобуса. Николай Хаджигенов заяви, че единствените обществени отношения, които налагат тази норма в НК, са интересите на властта. „Как ще видим иначе пияния Волен Сидеров”, попита юристът.

Според адвокат Александър Кашъмов дори в НК от 50-те години, в който се предвиждало смъртно наказание за разгласяване на държавна тайна, нямало подобен текст. ”Българската Конституция забранява цензурата”, подчерта той. Човек и сега може да иска обезщетение за нерегламентирано снимане, но наказателна отговорност няма никъде. „И в Централна Азия няма такова законодателство”, заяви Кашъмов.

По думите на юриста трагичната история на последните 10-15 г. показва, че политиците най-яростно защитават своето лично пространство. Адвокатът припомни, че точно лидерът на „Атака” е политикът, най-известен с това, че съди журналисти, и вероятно ще се възползва от подобно законодателство, предвидено в проекта за нов НК.

Преди това Българският хелзинкски комитет в открита позиция разкритикува остро представения проект за изцяло нов Наказателен кодекс. „Той грубо пренебрегва усилията на местни и международни експерти, в много пунктове противоречи на международните стандарти и не въплъщава редица съвременни наказателно-правни принципи“, се казва в позицията. „Предложеният от министър Златанова на 21.12.2013 г. проект за нов Наказателен кодекс е неприятна изненада за Български хелзинкски комитет. Нашата организация, както и други НПО, представители на академичната общност, на съдебната система и на немалко държавни институции, които през 2012 г. бяха включени в специална работна група към Министерството на правосъдието, вложиха сериозни усилия за подобряване на първоначалния проект и за съобразяването му с международното право и с добрите съвременни практики в сферата на наказателното право“ пишат от БХК и уточняват, че „в представения проект, публикуван на сайта на Министерството на правосъдието, не са включени редица промени в първоначалния проект, по които работната група постигна консенсус“ и явно Зинаида Златанова иска да изпълни политическо обещание да внесе текстовете в парламента до края на годината „без значение“ от качеството му, коментират експертите.

„В резултат, предлаганият законопроект е далеч от това да бъде съобразен, както министър Златанова твърди, „с всички изисквания на международните актове и конвенции, по които България е страна“ – в редица пунктове влиза в открити противоречия с тях, с препоръки на международни органи и с указания за мерки, произтичащи от осъдителни решения спрямо България на Европейския съд по правата на човека. Не са изпълнени и редица ключови указания на международните експерти“ казват още от БХК.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...

Високо до бога.......

А,да минем към София!! Ако може, що не минем направо към....Брюксел примерно!!! ...