СамокоВест

Проектът на нов Наказателен кодекс налага невиждана до сега цензура

Споделете ни в

Проектът на новия Наказателен закон гарантира цензура, каквато досега не е била въвеждана в България. Такова е мнението на адвокат Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация” и на адвокатът блогър Николай Хаджигенов. Двамата изтъкнати юристи коментираха предложения от правосъдния министър Зинаида Златанова проект за нов Наказателен кодекс в сутрешния блок на bTV. Обект на най-острите им критики стана скандалният член 146 от проекта. Той предвижда наказание до 1 г. затвор, пробация или глоба за фотографиране и записване на хора без тяхното съгласие. Правозащитници видяха в мярката опит за забрана за снимане и отразяване на протестите. Юристите квалифицират нормата като невиждана до сега в България цензура, която ще обслужва единствено политиците. За снимка, като на Волен на Варадеро, ще се влиза за година в затвора.

„Отиваме към етап Северна Корея – ще забранят блогъри, адвокати, интернет”, заяви адвокат Хаджигенов. Той нарече проекта за нов НК тоталитарна промяна и репресивна норма, насочена срещу всички граждани и подчерта, че в протестната нощ с белия автобус пред Народното събрание именно благодарение на снимащите хора е станало ясно какво се е случило. Иначе щеше да остане само версията на властта, според която протестиращите са счупили прозорец на автобуса. Николай Хаджигенов заяви, че единствените обществени отношения, които налагат тази норма в НК, са интересите на властта. „Как ще видим иначе пияния Волен Сидеров”, попита юристът.

Според адвокат Александър Кашъмов дори в НК от 50-те години, в който се предвиждало смъртно наказание за разгласяване на държавна тайна, нямало подобен текст. ”Българската Конституция забранява цензурата”, подчерта той. Човек и сега може да иска обезщетение за нерегламентирано снимане, но наказателна отговорност няма никъде. „И в Централна Азия няма такова законодателство”, заяви Кашъмов.

По думите на юриста трагичната история на последните 10-15 г. показва, че политиците най-яростно защитават своето лично пространство. Адвокатът припомни, че точно лидерът на „Атака” е политикът, най-известен с това, че съди журналисти, и вероятно ще се възползва от подобно законодателство, предвидено в проекта за нов НК.

Преди това Българският хелзинкски комитет в открита позиция разкритикува остро представения проект за изцяло нов Наказателен кодекс. „Той грубо пренебрегва усилията на местни и международни експерти, в много пунктове противоречи на международните стандарти и не въплъщава редица съвременни наказателно-правни принципи“, се казва в позицията. „Предложеният от министър Златанова на 21.12.2013 г. проект за нов Наказателен кодекс е неприятна изненада за Български хелзинкски комитет. Нашата организация, както и други НПО, представители на академичната общност, на съдебната система и на немалко държавни институции, които през 2012 г. бяха включени в специална работна група към Министерството на правосъдието, вложиха сериозни усилия за подобряване на първоначалния проект и за съобразяването му с международното право и с добрите съвременни практики в сферата на наказателното право“ пишат от БХК и уточняват, че „в представения проект, публикуван на сайта на Министерството на правосъдието, не са включени редица промени в първоначалния проект, по които работната група постигна консенсус“ и явно Зинаида Златанова иска да изпълни политическо обещание да внесе текстовете в парламента до края на годината „без значение“ от качеството му, коментират експертите.

„В резултат, предлаганият законопроект е далеч от това да бъде съобразен, както министър Златанова твърди, „с всички изисквания на международните актове и конвенции, по които България е страна“ – в редица пунктове влиза в открити противоречия с тях, с препоръки на международни органи и с указания за мерки, произтичащи от осъдителни решения спрямо България на Европейския съд по правата на човека. Не са изпълнени и редица ключови указания на международните експерти“ казват още от БХК.