СамокоВест

Продават общинския хотел в Боровец на безценица

 Breaking News

Продават общинския хотел в Боровец на безценица

Продават общинския хотел в Боровец на безценица
юли 25
19:42 2012

Кметът Владимир Георгиев внесе в общински съвет Самоков предложение за продажба на апартаментен комплекс-хотелски тип, намиращ се в курорта Боровец, собственост на общината. Към „Боровец гардънс”  има проявен интерес от страна на търговското дружество „Ви Ай Джи 2009” ООД. Говори се, че зад дружеството стоят еврейски капитали. Хотелът в Боровец е един от мегамераците на бившия кмет Ангел Николов. Той е рожба на злощастния за самоковска община тандем Ангел Николов-Симеон Пешов. Сградата е пететажна, с разгърната застроена площ от около 6491 квадратни метра. Хотелският комплекс е разположен в общински имот с обща площ над 30 декара. С решението си общинските съветници възложиха на кмета Владимир Георгиев да организира и проведе публичен търг с явно наддаване за продажбата на сградата – общинска собственост при начална тръжна цена в размер на 4 298 000 лв./четири милиона двеста деветдесет и осем хиляди лева/, без ДДС. Съгласно точка 2 от решението „достигнатата цена на обекта се заплаща еднократно чрез банков превод по банкова сметка на Община Самоков в 30-дневен срок от решението за определяне на купувач или чрез разсрочено плащане за срок от 5 години на равни месечни вноски с оскъпяване в размер на 10 %, при условия посочени в приложения предварителен договор за покупко-продажба.” При безпристрастен анализ на приетите от избраниците ни показатели става ясно, че сделката е крайно неизгодна за общината. Преди всичко, поради стагнацията на пазара, моментът е неподходящ за сделки с недвижимо имущество. При това и към днешна дата реалната пазарна цена на имоти от посочения тип в привлекателни курортни места, какъвто безспорно е един от най-добрите ни зимни курорти, варира около 1 500 евро на кв. метър. А Общински съвет Самоков обявява за продажба хотелът в Боровец при цена от 662 лв. на квадратен метър, която е четири пъти и половина по-ниска от пазарната. Интересите на общината са сериозно нарушени най-вече с възможността за разсрочено плащане на имота. Като се има предвид, че купувачът влиза във владение още с подписването на договора, може да се окаже, че след 5 годишната експлоатация на хотела и печалба от около милион лева годишно сделката е излязла на новия му собственик без пари. За сметка на това общинската хазна посмъртно няма да си възстанови пропилените от екс кмета милиони левове в безумни строителни инициативи с едничката цел – лична облага за възложителя и изпълнителя на строителството – съответно Ангел Николов и Симеон Пешов. Публично известно е, че при всяко обществено строителство двете страни се облажват поне с половината от отчетената стойност на обекта. А от наблюденията върху близо 10 годишните заигравки на Пешов-Николов се налага извода, че келепирът им по всяка вероятност надхвърля 50%. Съгласно точка 8 от решението на общинския съвет, търгът ще се проведе на 28-ия ден от обнародването на решението в “Държавен вестник” от 09.00 ч., в заседателната зала на ІІІ етаж в сградата на общината.

Предстои кметът Георгиев да издаде заповед за назначаване на комисия по провеждане на търга, да определи размера на възнаграждението на членовете й, да подготви и проведе търга, да одобри спечелилия търга участник и да сключи договор за покупко-продажба или предварителен договор за покупко-продажба на обекта.

При неявяване на кандидати на 35-ия ден от датата на обнародване на решението в Д.В. ще се проведе повторен търг при същите условия. Така че, най-късно до края на месец октомври ще стане ясно ще се отърват ли общинските съветници от хотела в Боровец на всяка цена или не.

Related Articles

4 коментара

 1. Славчо Тасев
  Славчо Тасев юли 25, 22:29

  Забелязах две неточности .. Първата е че те не се „безумни“ , а са Умни. Втората е че цената не е „почти три пъти по ниска от пазарната“, а е четири пъти и половина по ниска. Ето малко математика ..
  1500 евро * 2 = 3000 лева. После 3000 лева / 662 = 4.53 . Имам една идея как може гр. Самоков да спечели от кмета г-н Ангел Николов. В музея на града да се направи етаж на КОРУПЦИЯТА. Там да има снимки в цял ръст на кмета преди мандата и след това със съответното тегло в kg. Като разделим двете стойности ще получим корупционен индекс 1 Никол. С него вече може да се сметне колко е спечелил кмета. Понеже такъв музей нема никаде , ще има многооо Туристи и Голееема опашка. Те ще се настаняват в Общинския хотел докато им дойде ред за музея.

  Reply to this comment
 2. redaktor
  redaktor Author юли 26, 18:53

  Благодарим за коментара. Приветстваме предложението – чудесно е!

  Reply to this comment
 3. Elena
  Elena юли 26, 21:49

  Тук поне ще има търг за разлика от „подаръка“ право на строеж на ГБС – Пешови върху 30 дка в Боровец, който се готвят да направят общиарите с парите и от името на всички самоковски граждани.

  Reply to this comment
 4. Славчо Тасев
  Славчо Тасев юли 28, 23:49

  Понеже не ми се спи и нямам пари , направих една глупава сметка с калкулатор. Ако общината беше продала тези 30 дка по пазарна цена за 103 евро за 1 м2, щеше да получи 3 090 000 евро или 6 180 000 лева. В комбина с Пешов и неговата фирма общината продава хотел за 4 289 000 лв. Или г-н Ангел Николов е направил корупционна сделка с която е ощетил общинския бюджет с 1 891 000 лева .. . На празника на гр. Самоков ще раздавате ли награди на тези пладнешки разбойници … г-н Владимиров.

  Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Не е нужно да си от Англия или някоя друга цивилизована държава, за да прецениш...

Следва да се има в предвид и факта, че самоковската община има на ВЛОГ В...

ДЪРЖАВАТА НИ ПРЕД ОЧИТЕ НИ СЕ РАЗКАПА НАПЪЛНО!!!...